Bildextra från Bryssel

Det har varit en del Bryssel denna vecka... Fast nu blir det några spridda bilder från den europeiska makten dit alla är kallade men få valda. Det som händer där får dock återverkningar även hos oss och därför är det en viktig poäng att hålla sig a jour såvitt möjligt.

Ett genomgående tema i de människor vi mötte var en hängivenhet för den europeiska tanken och en vilja att vara insatt. Det kan inte vara så enkelt alla gånger. spännvidden i de frågor som är aktuella motsvarar inget annat. Det är irakiska delegationer, lobbyister från varenda en näringsgren man kan tänka sig, inbjudningar och protokoll som måste följas.

Här hemma är det måndag och början på en hyperintressant vecka, inte minst i finans- och näringsutskottet vars behandling av tilläggsbudgeten nummer två fortsätter i morgon tisdag. Bland de frågor som ska manglas finns frågan om Vårdöbrons framtid. Jag hoppas alla som ska fatta beslut har läst experternas unisona råd. 

Här är hela gänget från Åland som resten till Bryssel för att bekanta sig med den europeiska huvudstaden. Bilden tog jag.
Konstverken står i varje knut i Bryssel vilket inte är konstigt. Dels skänker de 28 medlemsländerna regelbundet konst till EU och dels köper man in en hel del. Det är bra. Att ha snyggt och kreativitet runtom sig sätter fart på många processer.
Den här veckan var det energiorganisationer som lobbade för sina hjärtefrågor i EU-parlamentet. Det är i samma linje med den hållbarhetsväg som även Åland valt.
Snärjigt värre, kanske den här skapelsen inte heter men den illustrerar rätt väl beslutsgången i Bryssel.
Från Katalonien kom Ramon och berättade utförligt om regionens självständighetssträvanden från Spanien. Ramon gillade INTE regeringen i Madrid vilket inte är så konstigt. Hans eget språk, katalanska, är förbjudet i Spanien. För den fotbollsintresserade kan det vara bra att veta att Barcelona hör till Katalonien vilket antagligen skulle borga för att skapligt landslag om regionen blev ett land.
Så här ser det ut i kammaren där de 751 medlemmarna fattar lagar som rör 507 miljoner européer i 28 länder som pratar 24 officiella språk men över 100 inofficiella, bland dem katalanska.
Undertecknad tillbaka på läktaren, fast i Bryssel. Foto: Cia Nummelin.
Alexandra Pensar, till vänster, från Vasa höll i alla de praktiska trådarna under Ålandsbesöket. Hon är praktikant och gjorde ett hästjobb på ren svenska. Mats Löfström är EU-parlamentarikern Nils Torvalds högra hand och känner i stort sett alla i EU-parlamentet! Längst till höger Nya Ålands reporter Titte Törnroth-Sarkkinen som skrev ett läsvärt och insatt reportage för sin tidning.
Till sist, förstås, en lyftkran. För att jag vill.

Kommentarer

Populära inlägg