Vad händer på Grönland?

För bara en dryg månad sedan, den 23 september, fyllde Aleqa Hammond femtio år och var förutom partiledare för det socialdemokratiska partiet Siumut även landsstyreformand (lantråd) för hela Grönland. I veckan lämnade hon alla sina ämbeten och fruktade ett tag för sitt liv.

Exakt vad som hänt under det här synnerligen turbulenta året vet jag inte i detalj, men det handlar på ett övergripande plan om bristande förtroende till följd av att Hammon tydligen använt 100.000 danska kronor till privata flygresor och hotell. Detta har sedan eskalerat och på tisdagskvällen hölls en förtreondeomröstning som hon med minsta möjliga marginal klarade. Detta i sig hade kanske varit okej men i kulisserna lurade också en hittills okänd bedrägeridom som drabbat Hammond år 1996. Historien är som bekant svår att fly från.

Därför blev onsdagen ödesdiger. Aleqa Hammond meddelade sin avgång och med henne följde fyra ministrar. Socialdemokratin på Grönland leds nu av viceordföranden Jørgen Wæver Johansen och hela ön skakar, som det tycks.

Misstroendet mot den politiska makten är stort och för att rätta till det, om ens möjligt, har ett nyval utlysts till den 28 november. Det blir på många sätt intressant att följa, inte minst mot bakgrund av gemensamma frågor som Grönland och Åland umgås med i Nordiska rådet.

Är man intresserad finns här mer från Jyllandsposten.

Socialdemokraten Aleqa Hammond hann bara sitta drygt ett år som landsstyreformand på Grönland. Till följd av bland annat påstått missbruk med skattepengar avgick hon i veckan och i spåren därefter ska även nyval utlysas. Grönland har förvisso ett starkare och annorlunda självstyre än vi har på Åland men parallellerna är ändå många och inte minst ses vi ofta i Nordiska rådet och i öspelen.

Kommentarer

Populära inlägg