Making of kanelbulle

Kanelbullens dag är inget man leker bort. Den inföll senaste lördag men kommer ju tillbaka redan nästa år osv. Därför är redan nu läge att börja träna upp skickligheten, ingen tid finns att förlora. Jag har tidigare delat med mig av mina erfarenheter av att steka strömming och tillverka världens godaste plättar och avslöjar nu hemligheten bakom kanelbullarnas kanelbulle, som många hävdar.

Stäng av teven, koppla ner Facebook, sätt på nåt vackert på radion och börja jobba. Lönen är mödan värd.

Du behöver följande:

Bulldegen
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
4 krm salt
2 tsk kardemumma (stött)
150 g smör (rumsvarmt)
15 dl vetemjöl


Fyllning
150 g smör (rumsvarmt)
6 msk strösocker
2 msk kanel
1 msk ströbröd


Pensling & garnering
2 ägg (uppvispat)
2 msk pärlsocker
2 msk mandelspånÖverraska dig själv och din omgivning och inrätta Kanelbullens dag även denna helg, eller varför inte redan i dag!
Man börjar alltså inte med färdiga produkter. Så här ska de se ut när de är klara. Kanelbullarna alltså. Inget slår dessa till eftermiddagskaffet!
Först smular man ner jästen i en stor jädra skål. Snåla inte med detta, det blir ganska geggigt när handarbetet tar vid. 
Bir det tråkigt (och det blir det lätt) kan man alltid försöka ta en selfie med hjälp av skålens väggar. Detta är alltså den nya tidens skål och vägg, där de riktigt saftiga hemligheterna döljs.
Glömde bort att fotografera så mycket under degtillverkningen. Det är ingen rymdforskning. Häll alla ingredienser i den stora skålen, kavla upp ärmarna och knåda i tio minuter. Ju mer desto bättre och dessutom är det bra träning ety det är tungt och så ska det också vara. 
Fyllningen är livsviktig. Blanda samman detta ordentligt. Det underlättar rejält om smöret (självklart ÅCA) får stå i rumstemperatur några timmar innan man börjar.  Det gör inte så mycket om man tar lite extra av allt, belöningen blir smaken.
Rör och för och börja sedan om från början igen. Detta går inte att överarbeta.
Efter att bulldegen fått jäsa under duk i trettio minuter är det dags att plocka fram brödkaveln. Kavla ut degen lagom tunn och bred sedan ut fyllningen ovanpå. Var generös. Ju mer fyllning, desto godare bullar! Fast det skrev jag ju redan.
Det här är själva finsessen med just kanelbullar. Man skär långa remsor av degen och fyllningen och rullar sedan ihop dem till snygga bullar. En pizzaskärare är perfekt.
Snurra ihop degremsorna med fyllningen på. De ska ha rejält med plats på plåten. 
Pensla på med ägg och pärlsocker och mandelflarn. (Mandeln kan man strunta i, den gör varken till eller från när allt är klart.)
Innan man sätter bullarna i ugnen i tjugo minuter och 200 grader ska de jäsa ytterligare trettio minuter under en ren kökshandduk. Sen är det game on!

Kommentarer

Populära inlägg