En dag att sätta värde på

I dag är det inte fel att tända ljus och sätta i sitt fönster. Den 30 november är en stor dag i Finland.

Dagens unga tror att krig är samma sak som PlayStation och att blod är ett läskigt inslag i actionfilmer. De flesta av alla vi som bebor vår del av jorden är i dag förskonade från de grymheter som människan genom tiderna utsatt varandra för. Därför är 30 november en bra dag att knäppa sina händer ända upp till armbågarna och tacka vem det nu sedan är man tror på för att vi i dag har fred. Den 30 november 1939 under den kallaste vintern i mannaminne bröt helvetet loss i den unga republiken Finland och runtom. Hela Europa befann sig sedan tre månader tillbaka i krig, därtill tvungna av den lille, galne och blodtörstige psykopaten Adolf Hitler.

Då passade Ryssland på. Anförda av den minst like tokige Josef Stalin beslöt sig ryssen för att med våld inlemma Finland i sitt rike, såsom det var före 1919. I temperaturer ner mot minus femtio grader försökte ryssarna betvinga finländarna som stred till bokstavligen siste man. Med i dessa strider fanns även många frivilliga ålänningar, bland dem flera som var med och byggde upp den blomstrande idrottsrörelse vi i dag har i landskapet.

Dessa strider har andra berättat mycket bättre om än jag men det är rättvist att säga tack. Hade motståndet inte varit lika kompakt är det inte säkert att jag haft något finans- och näringsutskott att sköta i dag. Den som mest hårdnackad stod pall i kulregnet var Finlands fältmarskalk Gustaf Mannerheim som inte bara var duktig strateg. Han var dessutom en hejare i köket!

Vinterkriget var liksom alla andra krig ett grymt krig. Och som vanligt fick civilbefolkningen lida mest av alla. Krig förs av vuxna män på bekostnad av medborgarna. Av det skälet är detta med EU sist och slutligen ingen dålig idé. Ha en trevlig helg och sköt om varandra.


Kamouflerade soldater är reda för att hålla ryssen på stången. Den 30 november 1939 gick Ryssland över gränsen i akt och mening att erövra Finland.

Kommentarer

  1. Detsamma önskas och tack för ett fint inlägg!
    Här tänder vi ett ljus!

    SvaraRadera
  2. Jörgen pettersson måste leva i en drömmvärld om tror att världen är bättre nu.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg