Undrar om alla begriper

På måndag klockan 12.00 går tiden ut för att lämna in så kallade budgetmotioner till Ålands lagting. Enkelt uttryckt handlar det om att ge skriftliga förslag till ändringar i den budget som Ålands landskapsregering avgivit till lagtinget. Som företrädare för regeringssidan hör det inte direkt till vanligheterna att komma med en massa ändringsförslag nu. Sådana borde redan ha klarerats mellan regeringspartierna. Oppositionen däremot sitter och skrynklar pannorna i försök att komma på förändringar som (helst) leder till förbättringar. Annars är det liksom ingen idé. Här är ett inte särskilt lyckat försök till budgetmotion. Merkostnader är faktiskt och på riktigt det sista landskapet behöver just nu. Vi måste spara och gneta och vi måste göra det tillsammans.

Det där med att från oppositionens sida sitta på kammaren och i vredesmod spruta ur sig ord kan jag känna en liten gnutta avund över. En liten del av mig skulle också vilja sitta och veva in förändringsförslag för allt vad Hewlett Packarden hinner spotta ut. Men så blir det inte, i ett utsatt läge som i dag är det extra viktigt att bidra med stabilitet och förutsägbarhet. Däremot har jag funderat en del kring vad som borde göras utöver det som regeringen föreslår. Det är tyvärr ingen vacker väg som väntar. Landskapet måste dra i bromsen på i stort sett alla områden mot bakgrund av den ekonomiska verklighet som tornar upp sig i Europa och i Finland. Bränslepriserna gör det dessutom extremt svårt att planera sådant som är beroende av fossil energi, alltså egentligen allt som flyter eller rullar fram.

Ålands ställning är just nu helt okej men kan förändras blixtsnabbt om inte utrikeshandeln i Finland tar fart på nytt. Detta är något som slår hårt mot den sjöfart som är så viktig för Åland. Allt detta sammantaget betyder det att vad som än gjorts i den liggande budgeten borde man förmodligen gjort ännu mer och fattat ännu tuffare beslut om. På samma sätt som man borde gjort i resten av Europa för många år sedan. Men det är politiskt skakigt. Det är inte särskilt lätt att bli återvald för en politiker eller ett parti som uppträtt alltför tufft gentemot sina medborgare. Ändå är det nödvändigt. Vårt samhälle måste klara sig utan lån, allt annat är ett misslyckande.

Men detta är lättare sagt än gjort. Alla vill vara generösa. Av det skälet är jag också villig att slå vad om att den åländska oppositionen, lite övergripande uttryckt, i sina budgetmotioner kommer att föreslå huvudsakligen kostnadsdrivande åtgärder. För ingenting är lika lätt som att från sidan och utanför makten komma med förslag som ger sken av att vara lättnader men som de facto tvingar oss ännu djupare ner i den annalkande krisen.

För faktum är följande, baserat på sunt förnuft. Alla på Åland kommer att få det lite sämre sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Vår lycka är att vår takhöjd är generös. Ingen av de åtgärder som måste genomföras kommer att i någon väsentlig uppfattning göra livet i landskapet eländigt.

Denna insikt måste alla på Åland börja ta till sig. Även de som just nu inte ryms i regeringssamarbetet.

Jaja. På måndag vet vi mer.

Efter den stora dykningen 2008 har marknaderna kämpat hårt för att komma tillbaka men nu står det mesta och väger och nästan ingenting tyder på att kurvorna ska vända uppåt igen. Detta publicerades den 7 november och är följaktligen pinfärsk.
Så här ska det absolut inte se ut i ett land som är exportberoende för att få in nya friska pengar. Detta är Finland i dag och illustrerar bytesbalansen vars staplar nödvändigt borde vara ovanför nollstrecket.

Kommentarer

Populära inlägg