söndag 11 november 2012

Visst är vi med i Europa

Europas sak är också vår. Det har jag egentligen aldrig tvekat om (möjligen bortsett från debaclet kring vårjakten). För som fredsprojekt är skapandet av EU en historisk vinnare. Aldrig förr har folk slagit ihjäl varandra så lite i vårt Europa som i dag. Det är en framgång som är värt i stort sett alla uppoffringar vi fått göra. EU är i dag inte perfekt men ändå bättre än allting annat.

Jag har under tre dagar denna vecka deltagit i en europeisk kongress arrangerad av partiet ALDE (tidigare ELDR) som består av ett femtiotal partier från hela Europa. Deras gemensamma nämnare är en tro på människans förmåga och kraft att på egen hand forma sin egen framtid. ALDE är ett liberalt parti i ordets riktiga betydelse. Enligt den läran är individens frihet, rättigheter och yttrandefrihet centrala. Demokrati är ett vackert ord men fungerar bara när medborgarens egen vilja och behov kommer först och staten i andra hand. I ALDE är det högt till tak och brett mellan väggarna. Åsikterna är många och starka men basen består av en obruten tro på den mänskliga förmågan att forma sin egen framtid.

Efter mötet är jag stärkt i min uppfattning att delaktighet är enda svaret på framtidens svåra frågor. Genom att vara med från början har man möjligheten att forma framtiden. ALDE är ett starkt europeiskt parti som kan vara till stor nytta för hur vi utvecklar vårt Åland. Men inte bara det. Jag är också övertygad om att åländskt förnuft och pragmatism är till nytta för hela Europa. För vad man än tror är det vanliga människor som går upp på morgonen, sköter sina åtaganden, arbetar, älskar, gnäller, tycker och har sig som fattar de beslut som berör oss alla. Och ju tidigare man lär känna dessa människor, desto större är chansen att vara med och förändra, förbättra och påverka.

Ålands sak är inte enkel. Vår ekonomi kräver krafttag. Vi är inte ensamma om detta. Varenda land i hela Europa kämpar med samma dilemma. Men i dag gör man det inte längre ensam utan tillsammans med andra. Vi är tack vare Europasamarbetet inte längre isolerade. Vi är fortsättningsvis inte störst, men vi är lika viktiga som de andra. Jag tycker ALDE:s ordförande, Sir Graham Watson är väl värd att läsa. Han har varit till Åland och han hör till dem som applåderar att även Åland vill vara med på ett hörn och skapa morgondagens union.


Över femhundra påverkare från hela Europa deltog i veckans kongress i Dublin, Irland. Här formas en del av den framtid som vårt gemensamma Europa går till möts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Med hopp om förbättring

Jag betraktar mig inte som en blivande gnällgubbe som klagar över skräp på gatan. Hellre plockar jag upp det själv. Inte tycker jag hellre d...