Hellre framåt än bakåt

Det sista som får överge människan är strävan mot en ljusare framtid. Inte ens ordens dysterkvistar får hindra det. Men ni kan ge er på att de försöker!
Utan en bra kikare är det omöjligt att se horisonten. Borrar man näsan för djupt ner i marken händer det inte mycket här i världen.
I går handlade det om entreprenörskap och visioner i denna blogg. Jag var både upprymd och inspirerad efter en kväll i entreprenörskapets tecken. Sedan läste jag ledaren i Ålandstidningen och allt blev som vanligt igen. För det som den texten sade var att sluta visionera, glöm drömmen, duscha kallt och gå i tagelskjorta. Som om det inte finns tillräckligt med Jantelag här i världen. Skrev alltså en liten insändare på basen av det. Vad som än sker är det livsviktigt att hålla fokus även på sådant som till att börja med kan te sig besvärligt och på förhand omöjligt. Alla visioner blir inte verklighet men de sätter fart på tankarna vilket är minst lika värdefullt. Pessimister har sällan skapat annat än dålig stämning. 

Jag kom också att tänka på Bob Dylan igen. Man får aldrig glömma bort att vara upptagen med att vara född, inte med att det snart är över. Det är tillvaron alldeles för dyrbar för.

Texten till tidningen lyder så här:
Visioner är en bra grund för politik
Om de unga i alla lägen hade gjort som de äldre anser vettigt skulle människorna fortfarande sitta kvar i träden och byta ekorrskinn med varandra. Vi hade aldrig flugit till månen eller uppfunnit tryckpressen eller haft Facebook att lattja med. Inte hade vi heller haft glödlampan, telefonen och hjulet. Alla dessa framsteg har en gemensam nämnare. De började på ett eller annat sätt som en dröm. Eller vision om man föredrar den mer kamerala tolkningen av begreppet. Det handlar om samma sak och av det skälet tycker vi det är bakåtsträvande och trångsynt att raljera kring visioner och framtidssyner som framfördes i budgetdebatten. Åland behöver inte färre visioner utan fler. ”Drömmar är ingen bra grund för politik” (Ålandstidningen 26.11), är en ledarrubrik som hyllar begränsningar och Jantelag i en tid då vi står inför rejäla utmaningar ur ett finansiellt perspektiv. Till skillnad från ledarskribenten anser vi att besvärliga tider mer än annars kräver kreativa och nya lösningar. För det är där vägen mot framtiden börjar på riktigt, med det halvfulla glaset.
Av det skälet applåderar vi alla de tänkare och tyckare både innanför och utanför lagtinget som utmanar och drömmer och visionerar. Det är inte genom att se i backspegeln som man bäst kör framåt.
 Och med de orden fortsätter vi i finans- och näringsutskottet att jobba med 2013 års budget. Det saknas inte precis utmaningar i den. Behovet av visioner och kreativitet har inte varit lika stort som det är nu på många, många år.

Kommentarer

Populära inlägg