En jaktbok växer fram

Jakten på vårens första sjöfåglar är en verksamhet som under hundratals år försett ålänningarna med färskt kött efter de långa vintrarna. I dag är själva näringsdelen inte lika viktig som förut även om fortsättningsvis smaken av guding faktiskt slår precis allt annat! Jakten är fortfarande synnerligen viktig för alla de tusentals ålänningar som varje vår sätter sig i vettaskårorna.

Vårjakten har under de senaste åren krympt kraftigt jämfört med hur det var tidigare. Det beror på det så kallade fågeldirektivet i EU som kort uttryckt förbjuder jakt under den så kallade reproduktionstiden. Tack vare undantag till regeln har vi fortfarande möjlighet att jaga guding i liten skala om våren eftersom de efter häckningen försvinner till andra platser. Allt vi därmed har kvar från förr är våra minnen och med sådana är det som med mycket annat. Om de inte underhålls förfaller de.

Mot den bakgrunden blev jag synnerligen glad över att höra om det arbete som i det tysta pågått i snart ett år. På initiativ av Håkan Berglund i Sund tillsattes i fjol en liten grupp bestående av Sixten Häggblom, ordförande, Jan Nordin och Torsten Sundblom med Jan-Erik Berglund som projektledare. Deras mål är att skapa en bok om den åländska vårjakten sådan den var då det begav sig på riktigt. Finansieringen av boken är redan klar. Leader står för en stor del och privata sponsorer resten. Jag är inkopplad på ett hörn och ska bland annat skriva ett stycke om alfågeljakten, som för övrigt hör till mina egna absolut bästa jaktupplevelser någonsin. 

Gruppen är på sluttampen med sitt arbete och har en mängd olika texter klara inför redigeringen som ska ske i höst. De handlar om olika namn på samma fåglar, holkar och häckning, hur man bygger fjädervettar, människan som jägare, från vilket håll fåglar egentligen ska skjutas och mycket mer. Av det jag sett är jag övertygad om att boken får en självklar plats i de åländska jägarnas bokhyllor!

Gruppen har hittills arbetat utan att synas så mycket men vill gärna ha bidrag även från andra. Har du spännande minnen eller fina bilder, hör av dig till mig, tel 04573135640 så vidarebefordrar jag materialet till arbetsgruppen. Det går också bra att mejla till jorgen.pettersson@aland.net.

Jodå, vårjakten har jag skrivit mycket om genom åren. Från senaste vår blev det också en liten story

Från vänster Janke Berglund, Sixten Häggblom, Jan Nordin och Torsten Sundblom i planeringstagen. Deras arbete ska så småningom mynna ut i en bok om den åländska vårjakten sådan den var förr i tiden.
Mötesplatsen var den fantastiskt fina brandstationen i Sund, Finby.  Fast just i måndags när vi möttes saknades det i alla fall inte värme...

Kommentarer

Populära inlägg