Det började i Uruguay

Hur man än tycker att världen och vi förändras är det en sanning att allt egentligen hänt förut. Ta VM-finalen som spelas i Brasilien i kväll. Då ska Tyskland (den eviga fotbollsmaskinen) göra upp om VM-titeln med Argentina i en match som ses av fler människor i hela världen än något annat setts förut.

Att Tyskland finns där är självklart ingen överraskning då Tyskland i stort sett alltid är världsklass, vad det än råkar handla om. Att Argentina finns där är också ett resultat av historien. I dag fast för åttiofyra år sedan, år 1930, spelades den allra första VM-finalen i Uruguay mellan just Argentina och Uruguay. Att Uruguay fick arrangera det första mästerskapet hade delvis att göra med OS då landet just då var regerande olympiska mästare. Dessutom firade Uruguay etthundra år av självständighet detta år 1930 vilket hela världen ville vara med och fira.

Tretton lag deltog i den första turneringen som sedan dess vuxit till ett megaarrangemang. Av dessa tretton lag fanns bara fyra europeiska med, resten kom från Nord- och Sydamerika. I finalen var det Uruguay som lyckades bäst och vann med 4-2. Argentina kan ändå stoltsera med världens första VM-kung i Guillermo Stábile som vann skytteligan med åtta mål. Stabilt, skulle man kunna tillägga om man hade rötter i Göteborg.


Så här såg den första VM-affischen ut år 1930 då Uruguay stod värd för turneringen. Det hände mycket detta år, i Uruguay. Man firade etthundra år som självständig nation, man var regerande olympisk mästare och historiens första VM-guld bärgades.

Kommentarer

Populära inlägg