Allt i livet är som nät

Jag rensar nät, alltså är jag. Människa. Allt vi gör och allt vi vill göra kan man koka ner till att reda upp ett tilltufsat fisknät. Det krävs lite planering, mycket arbete och en skopa tur.

När man börjar efter ett lyckat flunderfiske kan ett vanligt nät se rätt eländigt och olösligt ut. Sakta och försiktigt plockar jag flundrorna ur maskorna vilket skapar en form av segerkänsla för en stund för mat är trots allt ändå mat.

Nätet liknar inget av det som tidigare lades i sjön. Överdelen är sammanflätad med underdelen likt älskande som aldrig vill glida isär. Förbannelser hjälper icke, varsamt förhandlande skapar ögonblick av klarhet men lösningen är långt borta. Då ska kaffet fram och pausen njutas. Sedan går det bättre och fjorton pauser och många fler förbannelser senare ramlar plötsligt lösningen in. Det tidigare hopplösa är utrett och framtidens fångster ånyo möjliga.

Ni ser själva kopplingen till livet. Det som för stunden ter sig omöjligt blir, såvitt du traskar vidare, inte bara hanterat utan dessutom själva vägen mot i morgon. Fler människor borde få reda upp trassliga nät och se att omöjligt, finns det ingenting som är. Ha en skön torsdag och ägna den gärna åt nätfiske!

Ett trassligt nät kan från början te sig Mission Impossible. Ge inte upp, allt går att reda upp; såväl näten som jobben som livet.

Kommentarer

Populära inlägg