Här bor miljardärerna

Jag blir inte längre lätt imponerad. Det är en följd av tilltagande ålder och upplevda erfarenheter. Trist men sant. Men plötsligt händer det och det var förra veckan då jag fick möjlighet att besöka ön Brecqhou, granne med Sark.

Ön ägs sedan tjugo år tillbaka av två stenrika tvillingar, David och Frederick Barclay, båda i dag adlade av drottningen. De är sjuttionio år gamla och äger saker som Telegraph Media Group, The Ritz Hotels och mycket mer. De är inte kända för att stå först i kön när skatterna ska betalas till exempelvis Storbritannien vilket skänkt dem ett i vissa kretsar tvivelaktigt rykte. Ändå. När de köpte ön fanns ingenting annat än kaniner och råttor. I dag står där ett slott med nittiotvå rum, ett tiotal tjänstebostäder (stora egnahemshus) byggda i sten, två helikopterplattor och en trädgård som Mariehamns stad inte ens är i närheten av. Inte så konstigt. Här går tolv trädgårdsmästare varje dag och pysslar tillsammans med ett trettiotal övrig personal. Nästan mest imponerande är ändå, i mina ögon, de kilometerlånga stigarna som löper runt hela ön. De är alla cirka fyra meter breda och stenlagda i perfekta rader.

Brecqhou ligger just nu i dispyt med ”moderön” Sark eftersom man tagit in bilar till arbetarna vilket Sark inte tillåter. Beefen är komplicerad men går i väldigt stora drag ut på att bröderna Barclay vill införa demokratiska spelregler på Sark medan de styrande där helst vill avvakta. Liksom i riktiga krig förs slaget med hjälp av information. Här kan läsa det nyhetsbrev som för fram bröderna Barclays åsikter gentemot delar av befolkningen (alltså de styrande) på Sark.

Själva slottet fick vi tyvärr inte fotografera på nära håll. Ni får ta mitt ord på att värre finns det inte. Det är dessutom det enda slott som byggts i Storbritannien under de senaste typ tvåhundra åren.
Tittar man noga kan man se slottet i mitten av bilden.  
Häckarna är perfekta och välplanerade. Sammanlagt 220.000 plantor har importerats till den lilla ön där det fanns ingenting när slottsbygget påbörjades.
Och vad vore väl en ö utan en blomsteräng? Också enkom anlagd.
Fotbollsplan. Check. Här möter familjerna Barclay de anställda i en prestigefylld fotbollsmatch varje annandag jul.
Näckrosdamm, men självklart! 
I olika färger och storlekar så det passar alla. 
En röd bro mitt i det hela piffar onekligen upp vardagen.
En dag kom baronessan Margareth Thatcher på besök. Därför restes denna sten!
Utan Gud, ingen värld. Religionen är ett viktigt inslag för bröderna Barclay som även låtit uppföra ett eget kapell på ön.
Utsikten går inte av för hackor precis.
Så här ser alla stigar ut över hela ön!
Det räcker inte med att det finns mycket blommor, snickarna har inte heller legat på latsidan.
Ett lavendelfält bryter av den annars välansade tillvaron.
Ingen riktig ö utan en helikopterplatta. Här finns två...
...och en klassisk telefontjorre... 
...och så klart en egen pub!

Kommentarer

Populära inlägg