Bildextra från Sark

Den lilla ön Sark i engelska kanalen liknar inga andra öar jag varit till. Här betalas inte skatt och här lyder man under sina egna lagar som man tillverkar själv. Bilar är förbjudna. De enda fordon som finns är traktorer och hästar. Lugnet är totalt och natten svartare än något jag sett. Varje hotellnyckel är försedd med egen ficklampa eftersom gatlyktor inte existerar. Vill ni göra något väldigt annorlunda är detta resmålet att vilja. Här finns utsikterna, maten, fina hotell och en känsla av att tiden stannat. Enklast att ta sig hit är att flyga till Guernsey eller Jersey och ta små båtar vidare till Sark.
Sark har i och för sig avskaffat det feodala styre man använde sig av fram till år 2008 men har långt kvar till riktig demokrati. Den som har pengar lever gott medan den som är fattig har det riktigt eländigt. Tror inte jag sett liknande skillnader i Europa tidigare. Detta har också uppmärksammats på senare tid, bland annat på Guernsey till vilken Bailiwick Sark hör. Man är genuint orolig för att bristen på sunda samhällsfinanser ska få hela ön att falla.

I morgon ska det handla om grannön Brecqhou som, om möjligt, är ännu mer extrem!

Här är några bilder från en fantastisk dag i kanalen.


Så här ser Sark ut från ovan. Varje liten markplätt är odlad och öborna är måna om sin egen produktion vilket står på alla restaurangers bord. 
Detta är den så kallade stadskärnan i Sark.
Taxistationen.
Sark var belägrat under kriget och den nionde maj varje år är en stor högtidsdag. Ön förlorade många unga män i striderna och tar historien på stort allvar.
Trafikstockning hör till vanligheterna.
La Coupée är en av de vackraste platser jag sett. Längs med smala vägar vandrar man med avgrunderna på båda sidor.
Bilder gör sällan verkligheten rättvisa men detta är överjordisk vacker, i vart fall under soliga dagar.
Gyllene postlådor finns bara på platser där OS-guldmedaljörer kommer från. Carl Hester är född på Sark och vann ett OS-guld i dressyr i London 2012. 
Här finns också telefonkioskerna kvar.
Bankdirektören får rycka in där det behövs. Vattna blommor till exempel.
Tog en shelfie! 
Sark har även ett fängelse med två sängplatser och helpension. Här får man bara förvara bråkstakar i tre dygn, sedan måste de föras till Guernsey. Det är sällan fullt.

Kommentarer

Populära inlägg