Viktigt med nya impulser

Ålands radio gjorde en bra uppföljning på besöket från kryssningsfartyget ms Azores i veckan, alltså det som i tiderna sänkte Andrea Doria. Man intervjuade kaptenen ombord och Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund och bad sedan mig kommentera nyttan av kryssningsfartygens anlöp i Mariehamn. Om kryssningstrafiken till Mariehamn har jag skrivit tidigare och tycker att inslaget av utländska besökare är välgörande på väldigt många sätt för vår lilla stad. Influenser utifrån sätter fart på allt och alla.

Den direkta ekonomiska nyttan är kanske inte direkt överväldigande. Hamnavgifterna är blygsamma men liksom alla andra intäkter viktiga. I Göteborg räknar man med att varje kryssningsresenär gör av med 800 kronor per person och inget tyder på att det skulle vara på Åland, snarare tvärtom då utbudet av saker och tjänster är ganska blygsamt. Däremot är det viktigt, inte minst intellektuellt, att få möjligheten att visa upp Åland för nykomlingar. Det skänker en känsla av internationalism när folk från olika länder kommer till Mariehamn. Här kan man lyssna till hela inslaget.

Mariehamns storhet är att avståndet till stadskärnan är minimalt och att aktiviteter är ganska enkla att styra upp. Själv skulle jag gärna se att någon, gärna en talför man eller kvinna skulle följa med lotsarna ut på morgonen när fartygen närmar sig Mariehamn och gå ombord för att berätta om Åland. Vi har ett formidabelt besöksmål i Pommern och Ålands sjöfartsmuseum, vi har minnen av Sverige som stormakt i form av Kastelholms slott, vi var en gång i tiderna i centrum för världspolitiken då Bomarsunds fästning bombarderades och vi är i många avseenden, tack vare självstyrelsen, ett unikt samhälle. Allt sådant och mer borde vi sprida bland passagerarna, de flesta av dem förstagångsbesökare.

Hade jag bott i Sverige hade jag förresten haft namnsdag i dag och historiskt finns det massor att fira, skrev jag i fjol!


Hasse Persson-Bru i färd med att ställa frågorna i studion. I dag handlade det om kryssningstrafik på Åland.
Ingången till Ålands radio, public service-centralen på Åland.
Inget går upp mot rent vatten när det gäller att förbereda sig för intervju. Särskilt inte när utetemperaturen i går var tjugosju grader!

Så här påannonserades inslaget som man kan lyssna till här.

Kommentarer

Populära inlägg