100 år sedan världskriget

Exakt i dag är det etthundra år sedan det första världskriget startade som en konflikt mellan Österrike-Ungern och Serbien och som ledde till fördärv, död och elände för hela Europa. Kriget pågick fram till den 11 november år 1918 och då hade svindlande tio miljoner människor dött, tjugo miljoner skadats och åtta miljoner bara försvunnit.

Att kriget överhuvudtaget startade finns det både rutiga och randiga skäl till men det som utlöste det hela var en mans dödande skott mot ärkehertigen Franz Ferdinand som stod i tur att ärva Österrike-Ungerns tron. Han som sköt var bosnisk serb och hette Gavrilo Princip och kunde i sin extremistiska hjärna aldrig begripa vad som skulle hända efteråt. Princip var bara nitton år gammal då han störtade Europa i krig...

Europa var på den här tiden en skakig plats och stridsviljan stor bland befolkningen. I dag vill man tro att mognaden är större men lustigt nog trodde man exakt samma sak både vid tiden före det första och före det andra världskriget. Vad kan vi lära av det? Jo, att aldrig ta lätt på till synes oskyldiga och underliga konflikter. I fel sammanhang kan sådana till sist leda till konfrontationer från vilka ingen längre kan backa och kriget blir verklighet. Fred är värt at kämpa för.

Vill man läsa mer om första världskriget rekommenderar jag varmt Erich Maria Remarques På västfronten intet nytt, en i alla avseenden fantastisk läsupplevelse.

Gavrila Princip grep direkt efter dödsskotten i Sarajevo men då var skadan redan skedd. Svaga länder med ängsliga ledare förmådde inte släcka de eldar som brann och Europa ramlade rätt ner i det första världskriget. I dag är det exakt etthundra år sedan det hände.

Kommentarer

Populära inlägg