Smaken är framtiden

En riktigt bra start på dagen och veckan blev det i går då Centerns lahtingsgrupp åkte till Kastelholm och den smakby som just nu närmar sig den riktiga startlinjen den 14 november.

Krögaren Michael Björklunds visioner sträcker sig långt utanför att bara bli en restaurang bland andra. Han tänker bygga ett brand, ett varumärke kring Smakbyn och planerar för tjugo anställda till en början för att på sikt växa till sjuttio.
”Vi vill bli Sunds största arbetsgivare”, säger han.

Sådana visioner är det som skapar företag och utvecklar samhällen. Bara när man på riktigt vågar höja blicken finns förutsättningarna att nå riktigt långt. Han siktar mot den finska marknaden, den svenska och den ryska. Idén är att förpacka exklusiva åländska råvaror och sedan sälja dem på en premiummarknad.
”Folk blir pensionärer allt tidigare och vill ändå vara aktiva. Dessutom är de allt oftare allt friskare och allt mer välbärgade. Här finns fiske, jakt och golf. Bland mycket annat”, konstaterar Björklund som hittills lagt ner tre och en halv miljon euro i projektet.

Det stannar heller inte där. I förlängningen finns även planer för ett hotell med sextiofem dubbelrum på området. Fast för det behövs ytterligare fyra miljoner. Och fler parkeringsplatser, vilket just nu är en liten sten i det nödvändiga maskineri som måste finnas mellan landskapsregeringen och företagen.

Inne i restaurangen växer just nu inredningen fram efter idé av Bettina Ingves och Sture Ahlström. Handbilade jättestockar från Hammarlands djupa skogar reses av Bygg Ab, Klingbergs med flera och de fyrtiotvå arbetarna som haft jobb i anläggningen det senaste året. Det ska inte likna något annat. En zeppelinare ska hänga i taket och köket ska ses från matborden.

Som politiker är det med stolthet jag ser sådana här satsningar. Michael Björklund har vårdat sitt eget varumärke med stor finess genom åren och står nu redo för nästa steg. Han har idéer som ska sätta fart på hans egen satsning och på resten av samhället. Alla är inte oomstridda, det är det sällan med nymodigheter. Ändå är de nödvändiga. För när vi inte längre flyttar fram gränserna för vad som är möjligt. Då är det kört, som det heter.

Inte nog med detta. I morgon ska jag avslöja en liten nyhet som framkom vid samma tillfälle. Den berättar jag mer om i morgon.

Centern i verkligheten! Från vänster talman Britt, undertecknad,  Runar, Roger, stjärnkocken Micke och Tobben. I bakgrunden första steget i Micke Björklunds storsatsning på Smakbyn, något som ska märkas över hela Åland och hela Finland.
Handbilade jättestockar från Hammarlandsskogarna samsas med modernaste tänkbara teknik.
Från kontoret högst upp i byggnaden ska Smakbyn skötas och ledas.

Här vill Micke Björklund muddra och ta bort den sly som i dag döljer en av världens vackraste utsikter. Förr fanns här vidsträckta åkrar och blänkande sjöar. Nu bara buskar.
Det är den här åkerplätten till höger på bild som Micke B vill köpa från landskapet men hittills fått nej. Den tredje anhållan är nu inlämnad. Detta är ett av tillfällena då LR på riktigt måste fråga sig vad som är viktigast. Omsorgen om forntiden eller att skapa förutsättningar för framtiden.


Kommentarer

Populära inlägg