Läsarmöte i Skurup

Är på plats i Skåne. Närmare bestämt i Skurups bibliotek som i går ordnade en gentil författarträff mellan undertecknad och David Widlund som skrivit reportageboken om ”Gryningspyromanen” och Skurupbor. Platsen är intressant. Det var precis i Skurup som mordbrännaren Ulf Borgström bodde under de år då han gjorde sig känd som Telesabotören, innan han gav sig på mordbranderiet. Många av de som kom till vår föreläsning hade egna minnen och många frågor om ”Gryningspyromanen”.

Den viktigaste av dem alla handlar om vad som händer när han släpps ut ur det fängelse där han i dag sitter. Prognoserna är rätt risiga. Hämndmordbrännare av den kaliber Ulf Borgström representerar blir sällan eller aldrig ”korrigerade”, visar den gärningsmannaprofil som FBI-expertisen mejslat fram. De blir tvärtom värre. Därför är den 3 april år 2016 ingen dag som skåningarna vi träffar på ser fram mot särskilt mycket.

Är man i Ystad är det Radioactive som gäller. De begriper sig på nyheter och ställer upp när det är författare i stan! Livesändning och allt.
David lägger ut texten om vad som formade mannen som under i närmare två decennier höll så gott som hela Skåne i ett skräckgrepp. Frågorna var många och engagemanget stort bland åhörarna.
Hotellrum med havsutsikt, kallas detta stilleben!

Ibland händer det att även skrivare rör sig på stadens gator, som helt vanliga män. Ystad bjöd på ett osannolikt vackert septemberväder i dag.
I kväll händer det igen. Då ska vi möta Ystadsborna och berätta om arbetet med boken. Det ska bli spännande, för de stod ännu närmare mannen vår bok handlar om än Skurupborna. Detta är människor som levde sida vid sida med Ulf Borgström. För dem är det inte en ”spännande historia” eller ”en dramatisk jakt”. För dem var det en skräckfylld verklighet som de i många år levde mitt i. Nu är det lugnt. Sedan Borgström greps har antalet anlagda bränder minskat med hälften i Skåne. Men om bara tre och ett halvt år kan han vara ute igen. Kring det faktumet växer oron.

Kommentarer

Populära inlägg