En gryta att kämpa för

Återkom från Haddnäs gård med kött. Rött, färskt och frestande. Kalvlägg med ben och dess märg från djur som råmat på öppna fält med Lemlandsaccent. Sådant måste hanteras med värdighet. Det blev i form av osso buco, detta mästerstycke till köttgryta som känner varken geografiska eller kulturella gränser. Fiender blir vänner och vänner blir osams när det gäller att dela smakerna som ångar upp från djupet av järngrytan.

Detta lagade jag alltså i dag på eftermiddagen och det var tur det. För det följande infrastrukturnämndsmötet pågick i på minuten fem timmar vilket tarvade både kraft och mod, vilket jag tack vare osso bucon besatt!

Hur man gör? Receptet hittar du här och så här går det till:

1. Hantera köttstycken rejält, som något du älskar och avskyr samtidigt. Salta, peppra och vänd i mjöl. Salta och peppra helt utan nåd. Fräs upp köttet i olivolja i en stor järngryta och lägg sedan skivorna åt sidan för en liten stund.

2. Hacka mycket lök, vitlöksklyftor, morötter och blekselleri i små men inte onödigt små bitar. Fräs i olja i järngrytan. Rejält med olja. När det fräst klart, lägg till timjan, lagerblad, fyra fem urkärnade och hackade tomater samt citronskal. Häll sedan över rejält med buljong och en halv flaska vitt vin.

3. Lägg tillbaka köttet ovanpå det som i allt väsentligt just nu mest liknar en röra. Lägg på locket och brassa på svag värme i nittio minuter. Själv kan du till exempel läsa på nåt budgetförslag som ligger dig varmt om hjärtat. Osso bucon behöver dig inte längre.

4. Serveringsdags. Laga gremolata som är den så kallade pricken över det så kallade iet. Det är buslätt. Hacka vitlök, finriv citronskal och rör ihop med persilja. Smaken blir sensationell.

5. Servera med potatis (för vardag) eller krämig risotto (för festen) eller potatispuré (för den som saknar gränser). Lycka till!

I morgon ska jag diskutera mer kring Åland och dess utmaningar. I debatten tycks det som det bara är skärgården som utgör bollen i spelet. Det är att kraftigt förminska utmaningarna för precis varenda en av oss alla som bebor vårt landskap. Åland måste förbereda sig på utmaningar av mycket allvarligare karaktär än ett bråk om kajer och rutter av längre eller kortare slag.
Detta är en osso buco som får vuxna män att snyfta. Särskilt rekommenderar jag märgen som finns inuti benen. Den innehåller ämnen som garanterat håller dig frisk.

Kommentarer

Populära inlägg