onsdag 19 september 2012

Drickat som retar Frankrike


Jag berättade i går om Michael Björklunds storsatsning på Smakbyn i Kastelholm. Planerna är kreativa, långsiktiga och modiga och exakt vad som krävs för att hålla Åland kvar i matchen om kunderna och konsumenterna.

Men det handlar inte bara om mat och de drycker som förknippas med sådant. I en av de stora hallarna som snart står klara i Kastelholm ska det även ordnas med destillering av starkare grejer. På programmet finns hela det sortiment som togs fram i Tjudö vingårds regi med en såväl stark som överraskande nyhet – maltwhisky. De första proverna av de första treåriga testerna har redan skickats iväg och fått ett ”positivt bemötande”. Serieproduktionen startar när anläggningen står klar. här rapporterades det om nyheten för tre år sedan. Vid sidan av detta ska dessutom en ciderproduktion inledas.


Det finns dock som bekant berg i alla byar och i Smakbyns fall heter berget för ögonblicket Frankrike som reagerat starkt på varumärket Ålvados som hängt med sedan det i tiderna skapades av framlidne entreprenören och skaparen av Tjudö vingård, Peter ”Bongo” Eriksson. Denna reaktion kan tyckas yrvaken men är likväl ett faktum. Det lär nämligen finnas något liknande i Frankrike som heter Calvados som fransmännen menar att kan blandas samman med den åländska stänkaren. Det har kommit ett formellt brev till Finland och varumärkeskampen startar snart i full skala. Detta tar Michael Björklund med upphöljt lugn.
”De borde ha annat att göra än att bråka med sådana små spelare som vi ändå är”, menar han.

Varumärkestvister och namnbråk inom spritindustrin är ingenting nytt. Konjak får inte tillverkas utanför Cognac-distriktet i Frakrike. Whisky tillverkas i Skottland och resten av världen medan det i USA och i Kanada benämns whiskey. Det är enligt den gamla kända formeln som bråk uppstår. Där det finns män och pengar och makt blir det bråk. I synnerhet när man tillsätter sprit.

Vad kan då detta betyda för Ålvadosen? Knappast så mycket. Annat än troligen välkommen reklam då det står klart att hela Frankrike riktar sina blickar mot Smakbyn i Kastelholm. Själv håller jag tummarna för Ålvadosen.

Ålvadosen är en produkterna som i framtiden ska levereras ut från Smakbyn, men nu...
...protesterar Frankrike och menar att Ålvados påminner för mycket om Calvados vilket de säger sig bestämma över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Centerns linje vann i staden

Med hjälp av skatter finansierar vi all samhällsservice. Skatter är nödvändiga för att vi ska känna stolthet över våra gemensamma egendomar....