Brott och straff

Om det finns en plats jag verkligen inte vill vara på i dag är det i Oslo. Där startar ”Århundradets rättegång” klockan nio på morgonen. Mördaren Anders Behring Breivik ska stå inför skranket misstänkt för att med hjälp av en hemgjord bomb först ha dödat åtta personer i regeringskvarteret i Oslo och sedan ha kört bil till Utøya och där fortsatt sin massaker. När den i allt väsentligt bindgalne mördaren lade ifrån sig vapnen hade livet försvunnit från sextionio oskyldiga människor. Hans kommentar nu, inför rättegången, är att det enda han egentligen ångrar är att inte fler dog. Läs SvD, de har en mycket bra bevakning på gång.

Hur ska man kunna utmäta ett straff för sånt? Vad kan man rimligen göra åt denne Breivik som ens snuddar vid en tröst för de anhöriga och alla andra. Om det nu är därför man straffar folk. Magnituden i det brott Anders Behring Breivik av allt att döma gjort sig skyldig till är sådan att så kallade normala straffsatser helt enkelt inte räcker till.

Jag avundas därför inte den rätt som ska döma i denna rättegång.

Inne i den här salen i Oslo tingsrätt ska mördaren Anders Behring Breivik höras och dömas. Intresset är enormt över stora delar av världen.
Själv ska jag ägna denna vecka åt att i finans- och näringsutskottet (FNU) leda arbetet med att fingranska landskapsregeringens omställningsbudget. Det blir ett styvt arbete med många avväganden. Som det verkar hittills i debatten (den fortsätter senare i dag) är det främst tre större frågor som måste hanteras i budgetförslaget:

1. Den planerade privatiseringen av lantbruksavbytarna i landskapet. Vad betyder det för producenterna av den mjölk som ÅCA såväl behöver i sin export?

2. Sjukdomsavdraget föreslås försvinna från kommunalbeskattningen. Hur slår det? Vad hände i Finland som tog bort det redan på 1970-talet.

3. Studiebidraget fryses. Kan de åländska studerandena ta det bortfallet eller tvingas de tidigare ut i arbetslivet?

I morgon tisdag börjar FNU jobba med detta. Och känner jag mina kolleger i lagtinget rätt dyker det säkert upp fler frågor i dag när plenum börjar 13.00.

Ha en produktiv och kreativ arbetsvecka!

Kommentarer

Populära inlägg