Med kriget runt hörnet

Brittiska Falklandsöarna ligger förvisso långt ifrån oss på det geografiska planet. Men i tankarna finns de närvarande, i vart fall hos mig och många andra som mött vänner från Falklandsöarna i samband med NatWest Island Games. Det bor drygt 3.100 människor på öarna vilket inte är många sett till de fyrtio miljoner som utgör den närmaste grannen Argentina som inte ser Falklandsöarna som något Storbritannien ska bestämma över. Argentinarna tycker ögruppen borde tillhöra Argentina – i synnerhet efter man fått vittring på utvinnbara oljereserver på falkländskt territorialvatten. Det särskilt besvärliga är att dessa fyrtio miljoner tycker de har rätt och att de 3.100 har fel.

I dessa dagar då Argentina kommer med allt oblygare krav på att ta över den lilla men möjligen oljerika ögruppen känns det som världen måste vara tydlig. Befolkningen på Falklandsöarna är brittisk ända ut i nagelspetsarna och ska därför som hittills förbli ett ”British Overseas Territory". Allt annat är brottsligt gentemot folkrätten.

Jag tänker särskilt på min vän på Falklandsöarna. Han heter Patrick Watts och är i dag deltidspensionerad. Det innebär att han visar turister runt, följer med idrottstävlingar och pratar i radio när han känner för det. Alla som någon gång haft nöjet att lyssna till Patrick förstår att det där med flöde inte är ett bekymmer. Patrick är en aldrig sinande källa till underhållning. Men inte bara det. Han besitter också ett märkbart djup i sina analyser och en bestämdhet bortom det begripliga när det gäller hans älskade ögrupp.


I Storbritannien är han känd för att vara typ den sista som kapitulerade då argentinarna militärt försökte erövra den lilla irriterande ön 1982. Inte förrän en argentinsk soldat sparkade in dörren och riktade vapen mot min kompis slutade han sända från sin radiostation. För det förärades han senare en MBE för sin uppvisning i mod när fienden bokstavligen stod vid dörren. Läs mer om min kompis här!


Och vill man veta lite mer om konflikten, som såklart inte är enkel, kan man läsa detta.


När Falklandskriget rasade 1982 följde hela världen med utvecklingen. I dag är läget nästan lika bekymmersamt. Argentina vägra erkänna att ögruppen är brittisk och vill med omedelbar verkan överta den, mot befolkningens egen och icke förhandlingsbara vilja. 
Kriget pågick 74 dagar. Då hade 255 brittiska och 649 argentinska soldater dött. Tre civila lokala falkländare dog också i samband med striderna.  
Patrick Watts satt kvar i sin radiostation och sände ända tills de argentinska soldaterna sparkade in dörren och riktade sina vapen mot honom.

Kommentarer

Populära inlägg