Fick nog och byggde fabrik

Under de allra sista åren på 1990-talet stod kompisarna och byggarna Kristian Andersson och Henrik Boman i sitt anletes svett och monterade sin tjugonionde stockstuga. Det var inne i nån skog och det var kallt och det fanns skogsbässar och det ena med det sjunde. Troligen vått också. De hade en stockstuga kvar till de trettio de lovat sätta upp. Då stod det plötsligt klart för de två ännu unga och lovande byggarna, de måste göra något annat.

Därför kunde Centerns styrelse i går kväll besöka Komforthus Ab i Hammarland. En husfabrik som sedan starten år 2000 satt ihop 150 hus som rests lite runtom i landskapet. I fabriken som ägs av de två kompisarna arbetar sammanlagt fjorton personer. De bygger takstolar, de renoverar, de skapar nytt, testar och provar sig fram. De har en datoriserad såg värd minst 80.000 euro som man lite yvigt uttryckt sätter in en batting i ena änden och får ut ett dussin specialtillverkade byggdelar i den andra. Bolaget har egen logistik, egna specialister på VVS, el och annat som krävs enligt allt strängare byggregler. Man sköter sig själva med undantag för stora kranbilar vilka man hyr in när det behövs.

Under de tjugo år eller så som Kristian Andersson varit verksam i branschen har såklart mycket förändrats. Förr byggde firman hus mer som halvfabrikat varefter folk fixade den sista finishen själva. I dag har unga nybyggare varken tid, lust eller kunskap att göra sådant. Det betyder att Komforthus allt oftare levererar helt färdiga hus – bara att bära in möblerna i.

En annan sak som förändrats rejält över åren är fönstren. Förr bestod ett hus av femton procent fönster, mellan tummen och pekfringret. I dag är siffran 35 vilket såklart ställer helt andra krav på isoleringstänket.

Det är synnerligen inspirerande att besöka entreprenörer som Andersson och Boman. Tålmodigt, kreativt och långsiktigt har de byggt upp en rörelse som skapat både arbete och bostäder åt folk. Firman var bland de första som reste hus i stadsdelen Dalbo. Nu lägger man sista handen på första huset till Fågelberget, ovanför blivande Maxinge Centrum. Dessutom har man byggt de senaste lyxstugorna till Havsviddens jättesatsning i Geta och ska fortsätta med de kommande etapperna dit.

Just nu upplever bolaget en möjligen något lugnare marknad än de senaste åren men produktionen fortsätter än så länge normalt med leverans av i stora drag ett hus var tredje vecka. Det är, såvitt jag begriper, exakt så här tillväxt ska ske på riktigt. Man ska ledsna på det man gör, man vill framåt, är beredd att ta risker och arbeta hårt. Då står man där till sist med sin egen fabrik, anställda och en större trygghet än den skenbara säkerhet man en gång lämnade.

Det handlar om viljan att bli bättre. Svårare än så är inte tillväxt.

Kristian Andersson ledsnade på att sätta upp stockstugor och byggde sig en fabrik istället. I dag har han och kompanjonen Henrik Boman fjorton anställda i bolaget.
Till vänster ett hus som snart ska monteras i nybyggda bostadsområdet Fågelberget i Jomala.

Kommentarer

Populära inlägg