En hyllning till toleransen

Med vänner som dessa behöver Åland inga fiender. Herrarna säger sig inte vara invandrarfientliga, de tycker bara inte om invandring. Exakt hur man intellektuellt ska förhålla sig till det är inte enkelt att begripa, men det bekymrar knappast herrarna som i allt väsentligt lägger ett gubbgnällets våta filt över en samhällsdebatt som går åt rätt håll. De ser det halvtomma glaset och mäter det mot sina egna tillkortakommanden här i livet vilket leder till slutsatsen att om Åland inte snarast stänger dörren mot omvärlden kommer landskapet sådant vi känner det att utplånas.

Ni hör ju själva vilket dravel det handlar om.

De två relikerna från en svunnen tid hävdar dessutom att ”ålänningarna” tycker än det ena och än det andra. Som om just dessa världsförbättrare bar på något slags tolkningsföreträde kring ålänningarnas tankar och åsikter. Milde himmel. De hänvisar till bevis och till statistik som de inte drar sig för att hitta på och når slutsatser som de i sin förvirring tror är sanningar. De glömmer i sin skruvade världsbild det viktigaste. Tankar är inte verklighet.

Det är bra att folk rör på sig. Hela världsdynamiken bygger på att en man eller kvinna åker från ett land till ett annat för att på det nya stället göra det lite bättre för sig själv, utifrån sina egna förutsättningar och önskemål. Sådant kan man inte hindra. Sådant ska man inte hindra. För i det ögonblick som vi slår fast att vi klarar oss bäst på egen hand och att det är klokast att hålla oss innanför vår egen lilla sfär inleds reträtten.

Invandrarmotståndare är ängsliga och oroliga för att de ska bli utmanövrerade av andra. Däri ligger utmaningen. För antagligen är det svårt att omvända herrarna bakom ”Ålandsvännerna” (tror faktiskt de får svårt att hitta damer med liknande mörka tankar, kvinnor drabbas inte lika ofta av gubbgnällets bakterier). Därför måste vi koncentrera oss på dagens ungdom och gjuta mod i dem så de klarar en värld utan gränser. I själva verket är jag inte det minsta orolig för den generationen. Dagens unga vet att utlänningar inte är farliga. De vet att även om de pratar ett annat språk så säger folk i stort sett samma sak.

Herrar ”Ålandsvänner” borde använda sin energi till att utveckla vårt gemensamma samhälle istället för att inveckla det. Att sätta fokus på det de gör nu är antimänskligt och ovärdigt. Gubbar, ge er ut i vårsolen, ät en glass, se löven spricka och tänk den enda tanken som den här tiden på året på riktigt är värd att tänka: ”Tack för att jag finns.”

När de mörka tankarna väller in finns det inget som går upp mot en glass eller två.

Kommentarer

  1. Tolerans och tolerans...

    Åland är för sjutton förlorat. Du skulle bo i samma hyreshus som jag. Huset är fyllt med n.. förlåt romer. De jobbar några timmar på kvällarna med att skura trapphus och sedan för de ett sabla liv om nätterna när de tittar på paraboltv och sover på dagarna.

    Det sätter gosselilla toleransen på verkligt prov. Så snälla politiker sluta dalta för snart hjälper ingenting annat än varningskott.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg