Att lära sig den hårda vägen

Människan är ett samlande djur. Vi reser runt världen i jakt på minnen att bära med oss. Vi söker upplevelser att dela med oss av. Vi letar saker att sätta på hyllor. Men ibland går det snett.

Som den gången jag reste till den lilla skotska ön Orkney. Här finns förutom fantastiska och vänliga människor två rätt välrenommerade whiskydestillerier: Highland Park och Scapa. Båda har en lång historia bakom sig och ligger bara nån kilometer från varandra.

Det här ska handla om Highland Park, ett destilleri med över 200 år på nacken.
Orkney är en ö i storlek med Åland. Det är lätt att känna sig hemma här. I gatubilden kryllar med fornnordiska namn. Arvet från vikingatiden är kännbart och tydligt. För några år sedan besökte jag Highland Park-destilleriet där de feta frassarna Harvey och Malt var kungar bland råttorna. Anläggningen är mindre än man föreställer sig men extremt välskött och prydlig.
I den lilla butiken bjuds på smakprover ur sortimentet och på hyllorna trängs flaskor av mer eller mindre unik karaktär.

Samlare som man är köpte jag en flaska vällagrad single malt att ta med mig hem till Åland som minne. Sådant sker inte utan vedermödor ens i dag. Jag släpade den knubbiga flaskan genom flygplatser och vårdade den ömt på vägen. Vaggade den försiktigt under flygresorna, såg till att den låg mjukt och i största allmänhet hade det bra. Förklarade för den som orkade lyssna hur väl drycken skulle komma till pass i den egna länsstolen framför brasan när novemberstormen skulle piska mot rutorna.

Då skulle jag njuta och minnas tillbaka till Orkney och de människor som bor där. Med min unika flaska skulle denna högtidsstund bli en av höstens höjdpunkter. För första gången kanske någonsin längtade jag intensivt till hösten. I varje fall tills jag nådde taxfreebutiken på Rosella. Vad stod där på hyllan om inte exakt samma flaska som jag eskorterat i bilar, cyklar, tåg, båtar och flyg genom Europa.

Och till hälften av priset jag gav för den i destilleriet på Orkney! Så kan man den hårda vägen lära sig nyttan med taxfree.

Skål.

Massor av whiskey hittar man på Orkney, den lilla skotska ön som är nästa lika nordisk som vi på Åland. 
Destilleriet ser rätt oansenligt ut på utsidan men döljer ändå skatter!

Kommentarer

Populära inlägg