Nu finns Bergh i våran by

Kunde inte hålla mig utan gick liksom sexhundra andra ålänningar till Alandica i går för att se hur Ålandsbanken hanterade sin bolagsstämma. Upptakten var som bekant inte den bästa. Några tillfrågade sade först ja och sedan nej till styrelseplats medan andra gjorde tvärtom och sade först nej och sedan ja. Det är såklart, för att låna lagtingskollegan Roger Janssons motto här i livet ”inte värdigt” ett börsbolag. I bagaget till stämman hade man också Dagens Industris nya frontalangrepp på Ålandsbanken vilket var olyckligt. Det är ju inte riktigt optimalt att ragga kunder i Sverige med hjälp av dyra annonser samtidigt som den viktigaste affärstidningen med jämna mellanrum sågar satsningen.

Nåväl. Stämman flöt utan några som helst överraskningar. Den ende som inte fick några applåder var vd PW vars stämmotal var både långt, snärjigt och sövande. Som försvarstal höll det möjligen måttet, som förklaring var det luddigt, som tröst var det intetsägande. Begreppet ”angenämt” återkom ofta, men var kanske inte ordet de 600 aktieägarna tänkte mest på. För kontentan av det hela är att det alltjämt ser synnerligen oroväckande ut på de marknader som styr vår värld. Ingen frågade efter talet hur det på denna extremt underliga marknad kommer sig att alla andra banker gör vinster och delar ut dividender. När alla andra hade talat applåderade publiken ljumt men artigt.

Styrelsevalet blev oomstritt. Fast jag gissade fel på en punkt... Alla sexhundra aktieägare sade ja till att sätta in Karl-Gustaf ”Kobbe” Bergh (ordförande)  och hans jaktkompis Folke Husell (vice ordförande) i styrelsen tillsammans med betydligt fredligare Anders Å Karlsson och Agneta Wijkström, som det är oklart om hör till jägarkåren. De ska nu tillsammans med Agneta Karlsson (som först sade nej och sedan ja) och Anders Wiklöf lotsa in den gamla banken i den nya ekonomin. Hur är oklart. I vart fall en av de nya har gjort klart att han än så länge aldrig skickat ett epostmeddelande...

I och med att Ömsen och Alandia som tillsammans äger en fjärdedel av bankens röster inte längre vill vara med och leka är nu fältet rätt fritt för den gamla trojkan (BHW) att rumstera om efter bästa förmåga. Det blir nog inte enkelt för de som ska göra jobbet (personalen) att förhålla sig till det nya ledarskapet som absolut inte behöver vara dåligt. Men i verkligheten skulle jag gissa att herrar Bergh och Husell tycker likadant som herrar Lindholm och Nordlund lika ofta som det växer gullvivor på månen. Rätt eller fel vete fåglarna, men annorlunda. Absolut.

Det var ändå klädsamt av Bergh att i sina avskedsord till Lindholm lyfta fram deras tidigare strid om fusionen mellan Aktia och Ålandsbanken. Bergh gjorde vad han kunde för att så skulle ske medan Lindholm gjorde vad han kunde för att det inte skulle ske. Då, för tio år sedan, blev det inget. Knappast heller nu. Men i morgon är en annan dag. Om det är viktigt att Åland ska ha en ”nationalbank” handlar det om en enda sak: att få in mer pengar än som går ut. Och just nu måste det ske i Sverige. Och det måste ske utan inre stridigheter.

I sitt sista tal inför aktieägarna underströk avgående ordförande Lindholm vikten av god stämning i styrelsen. Förtroendet måste finnas där, liksom glädjen att jobba. ”Precis som det var i den första styrelsen”, sade Lindholm utan att ens hjälpligt försöka dölja kritiken mot den nuvarande. Man måste inte precis vara beteendevetare för att inse att stämningen runt bordet de senaste åren lämnat endel att önska. Hoppas det blir bättre nu, för det måste bli lugn och ro i sandlådan.

Ha en skön fredag. I lagtinget, för den som är intresserad, ska det pratas nordiska frågor med tyngdpunkt på handelshinder i dag. Kom dit och lyssna vettja!

Nu måste arbetet med att göra Ålandsbanken vinstgivande starta på allvar. Det är enda sättet att behålla den självständig i förhållande till exempelvis Aktia.
För tio år sedan räckte Bergh inte till. I går blev han ny ordförande för Ålandsbanken samtidigt som jaktkompisen Folke Husell blev vice ordförande.  Men för vad klappar Berghs hjärta? Helsingfors eller Mariehamn? Svaret är nog inte Mariehamn.
Om man vore småföretagare i Stockholm som funderar på att byta från storbanken till lillbanken är det inte precis sådana här förstasidor man vill se.

Kommentarer

  1. Det som gör mig orolig både vad gäller Viking Line och Ålandsbanken är "åldern" på styrelsen. Alla ordinarie medlemmar är ju strax innan 60(?) eller har passerat det med god marginal. Inget fel på ålder och erfarenhet, men man får lite känslan att man lyfter i de gamla rävarna igen för att det ska bli som förr, dvs ordning och reda på vinster och dividender. Men det blåser en ny ostadig vind där ute i verkligenheten som inte fanns för bara för några år sedan...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg