Uppfriskande om Bomarsund

Dagens mediavärld är skönare än någonsin. De gamla mediahusen är i många fall frånåkta och information finns överallt och allt oftare på Youtube. Där pågår en vardag som utgör en viktig informationskanal för miljoner människor. I Sverige är Youtube trea efter SVT och TV4 men större än Netflix vilket är mycket tankeväckande.
Det här är en pinfärsk graf över  mediabeteendet i Sverige där Youtube kommer trea efter SVT och Tv4.

Ett uttryck som används i engelskan är ”spiking the guns” vilket betyder ungefär samma sak som att sätta käppar i någons hjul i svenskan. Stoppa, hejda, bromsa är synonymer.

I detta tar youtubern Lindybeige avstamp och berättar på drygt femtio minuter en story om kriget vid Bomarsund och allt som där hände. På en dryg vecka har Lindybeige nått nästan 200.000 tittare, många av dem från Åland vilket märks i kommentarerna.

Lindybeige besöker Åland och berättar om Bomarsund

På Åland pågår som bäst planeringen av ett nytt besökscenter intill ruinerna efter fästningen. Jag har deltagit i arbetet och tycker det känns bra att vi äntligen och på riktigt börjar dra nytta av den historia som format oss så tydligt. Bomarsund var i samband med Krimkriget en guldgruva av berättelser och några av dem har jag listat i denna blogg.


Bomarsundstiden lade grunden för dagens Åland och därför är det av största vikt att vi lyfter upp historien och berättar den på ett sätt som gör oss intressanta. Det är inte så svårt, Åland var på den tiden en plats där delar av hela Europa fann sina nya roller och världspolitiken till många delar vände.

Vid slaget om Bomarsund 1854 ödelades Bomarsunds fästning och den ryska tiden började gå mot sitt slut. Om detta berättar youtubern Lindybeige på ett medryckande och informativt sätt.

Kommentarer

Populära inlägg