Visit Ålands digitala plan

Utmaningarna för Åland är stora och behovet av storytelling skriande. Där kommer Bomarsund in i bilden. Fästningsbygget på Bomarsund blåstes i småbitar av britter och fransmän och ryssarna jagades på flykten. Det Åland som stod kvar efter Krimkriget skulle aldrig mer bli sig likt. Från Bomarsundstiden lärde vi oss handel, byggnation, shipping, vikten av utbildning (nybloggat i Sjöfartstidningen!) och mycket mer.

I går kväll höll Bomarsundssällskapet sitt årsmöte. Sällskapet driver bland annat aktivt byggandet av ett besökscentrum på fästningsområdet. Det är kanske en bra idé men inte säkert och absolut inte den enda lösningen. Dagens besöksnäring skriker efter upplevelser mer än byggnader. Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund berättade om den strategi som driver Visit Åland i dag och där Bomarsund spelar en viktig roll. Det är ingen enkel uppgift organisationen har framför sig. Folks resebeteende förändras radikalt just nu och den enklaste förklaringen till det är möjligheterna i tekniken, läs telefonen och läsplattan. Lägg sedan till alla de sociala medier vi kommunicerar med och inse att det som sålde förr inte längre gör det.

För ögonblicket är ett EU-projekt på gång som om det går i lås blir mycket värdefullt för Bomarsund som besöksmål. Tillsammans med andra upplevelser i Finland och Sverige söker Visit Åland och Bomarsund om EU-medel för att bygga upp Bomarsund digitalt och animerat. Med sin telefon i handen ska man kunna gå runt på området och se hur det såg ut förr och möta personerna som utgjorde den tidens Åland.

Kring Bomarsund har jag resonerat ofta och anser allt starkare att den historien måste lyftas och användas. Senast motiverade det till exempel prins Edward och hans följe att hälsa på. Det krävs dock nytänk på alla plan. Kanske med hjälp geocaching och turfing som alldeles på riktigt borde utnyttjas mycket mer i den åländska upplevelse.

Lotta Berner-Sjölund berättade om Visit Ålands syn på hur framtidens turister ska lockas till Åland.
Bomarsundssällskapet med ordförande Folke Karlsson i spetsen. Till vänster Visit Ålands affärs- och destinationsutvecklare Magnus Krantz.
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos och svenske konsuln Manne Wängborg deltog i mötet.Kommentarer

  1. http://www.ncc.se/press/just-nu-pa-ncc/ncc-hamtar-byggteknik-fran-den-digitala-spelvarlden/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg