Seger för Helenius och Paf

Lumparlänningen Robert Helenius gjorde allt rätt i sin tungviktsmatch i boxning i går kväll i Estland. Motståndaren Andras Csomor från Ungern hade ingen chans och efter en dryg minut var matchen över. Helenius gick in tungt och beslutsamt och lät inte ungraren få in ens ett första slag. Redan efter trettio sekunder var matchbilden kristallklar och efter ett par tre tunga offensiver såg domaren Juri Koptsev ingen annan utväg än att bryta. Matchen var på många sätt över innan den ens börjat och det var helt rätt om man siktar på världseliten.

Det ska sägas direkt. Jag hör inte till de där förbudsmänniskorna som vill stoppa allt. Jag tycker boxning, särskilt tungvikt, är definierande och avgörande på ett sätt som få andra sporter. Ja, man går in för att slå ut en annan människa och nej, det är inte direkt civiliserat. Men det är tävling och kamp när den är som allra renast. Två män. En ring. Detta började redan med Rumble in the Djungle

Strategiskt sett kan denna snabba match i Tallinn vara helt rätt. Om galans huvudsponsor Paf och Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius verkligen är ute efter de allra tyngsta titlarna gäller det att visa kraft och beslutsamhet. Det är svårare att nå en toppmatch med tveksamma segrar. Bara knockar räknas. Gärna snabba sådana. Detta var Helenius tjugonde match och tjugonde seger och uppmärksamheten i Finland är stor och snart hakar resten av världen också på. 

Ska man utmana världens främste som just nu heter Wladimir Klitschko, Ukraina, gäller det att visa framgångar, beslutsamhet, mod, styrka och en säljande story.

Att bo i Lumparland på Fredens Öar är rätt. Genom att bygga upp Robert Helenius som ett reellt hot mot den rysktalande ukrainaren öppnar sig en fantastisk möjlighet. Den klassiska David och Goliat är en vinkel och det finns fler. Tänk den dag när världens två främsta boxare, Klitsjko och Helenius möts på marken där resterna av Bomarsunds fästning i dag ligger.  Då snackar vi storytelling och ett unikt tillfälle att berätta för världen var Åland är. Bra gjort Paf och bra gjort Robert Helenius! Åland behöver förebilder och framåtanda.

Kring proffsboxningens stjärnor har jag uppehållit mig både nu och då. Läs här och klicka vidare längs med länkarna. Det handlar om knockout-upplevelser! 

Det blev ingen svår match för Robert Helenius. Motståndaren Andras Csomor vägde för lätt men var för den skull långt ifrån ofarlig. Bilderna är från Paf:s direktsändning.
När det gäller världsmästartiteln i tungviktsboxning krävs samarbete. I det här fallet mellan Åland och Finland och Paf.
Härifrån är vägen öppen mot allt möjligt. I boxningsvärlden räknas bara segrar. Gärna överlägsna sådana. Boxning är enkelt, starkast vinner.
Sandra Helsing är tillsammans med Robert Helenius och var såklart på plats i Tallinn. Hon gillade läget!
”Sorry, det gick ganska snabbt allting, ledsen att det inte blev fler ronder men jag gjorde vad jag måste.” Robert Helenius prisade de två år som gått utan matcher. De har gett honom möjlighet att träffa nye tränaren Johan Lindström, sin Sandra Helsing och sina tre barn, alla boende i Lumparland.
Här är världsmästaren Vladimir Klitsjko som väntar...

Kommentarer

Populära inlägg