Fokus på nya kryssare

Åland och Mariehamn är produkter av framgångsrik sjöfart. Åländska rederier har varit enormt skickliga på att se bortom hörnen och upptäcka affärsmöjligheterna bortom den egna husknuten. Det gjorde Johan Ekblom då han som första ålänning korsade Atlanten och det gjorde Gustaf Erikson då han med sin Herzogin Cecilie snabbare än alla andra nådde England från Australien.

Med historien i den internationella sjöfarten tycker jag det är väldigt viktigt att Mariehamn ständigt och oförtröttligt jobbar för att locka internationella kryssningsfartyg till Åland. Det skänker färg och flärd i vårt samhälle när fartyg fyllda av utländska besökare förtöjer och turistar. Minns till exempel fantastiska Azores som hälsade på i fjol somras. Dessa har jag även lyft upp i Sjöfartstidningen där intresset likaså är stort.

I stadsfullmäktige i går behandlade vi slutrapporten från stadens sjöfartspolitiska kommitté där en mängd olika och bra förslag lyftes men där den internationella kryssningstrafiken helt saknades. Jag föreslog och fick enhälligt stöd för en kläm som lades till förslaget. Den lyder att informationen (om rapporten) antecknas till kännedom ”...med tillägget att ytterligare ansträngningar görs för att göra Mariehamn mer intressant för den internationella kryssningstrafiken”.

Jag nämnde också de åländska entreprenörerna som förra veckan var i Miami för att presentera ett helt nytt och världsunikt åländskt kryssningsprojekt. Idéerna som man där presenterade är visioner på riktigt och värda att hedras. Inte minst mot den bakgrunden är det viktigt att Mariehamn som Ålands ekonomiska motor föregår med ledarskap och visar intresse gentemot omvärlden och den internationella kryssningstrafiken.

I fjol var Seabourne Legend ett av de fartyg som förtöjde i Mariehamn. Bilden är från bloggen Rogman där det finns mer att läsa om ett alldeles vanligt Ålandsbesök. Skribenten kallar vår ö för ”Nordens Gran Canaria” vilket är snällt och charmigt! 


Kommentarer

Populära inlägg