Viktig dag för vind och fred

I dag kan vara dagen då Finlands riksdag fattar beslutet som kan ge åländsk vindkraft hela 60 miljoner euro till tre olika vindkraftsparker. Det kan vara starten på att alldeles bokstavligen göra Åland till den gröna ön i det blåa havet. Inte ens Sannfinländarna lyckades trots tappra försök stoppa det unika stödet vilket är glädjande. Land ska byggas med hjälp av lag och överenskommelser som går att lita på, inte av kuppmakare.

Att Åland och Finland lyckats komma överens om detta har vi infrastrukturministern Veronica Thörnroos att tacka för mest av alla. Utan hennes tålamod, skicklighet och goda kontakter hade stödet knappast blivit verklighet.

Vindkraftsbeslutet (om det händer i dag) infaller dessutom på en för Finland och Åland symboliskt väldigt laddad dag. Det är exakt sjuttiofem år sedan vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen upphörde i en smärtsam fredsprocess. Finland förlorade bland annat Karelen men vann sin frihet och sin framtid. Det var den 13 mars år 1940 som statsminister Risto Ryti undertecknade avtalet tillsammans med galningen Josef Stalin och började bygga upp Finland igen. I kriget deltog även många frivilliga ålänningar.

Det är naturligtvis en tillfällighet men något slags tecken i tiden är det allt att Finland och Åland gör klokt i att arbeta tillsammans för att klara sig i en tuff värld.


Här i riksdagshusets plenisal var det ytterst nära att Sannfinländarna lyckades kuppa bort stödet till den åländska vindkraften. Elisabeth Nauclér som är åländsk ledamot i Helsingfors för att ta tillvara åländska intressen stod i en trappa och märkte ingenting. Jag slår vad om vad som helst att Mats Löfström hade sett till att vara på plats.

Kommentarer

Populära inlägg