Grattis ÅAB, bra jobbat!

I går kom beskedet att Sveriges tidigare statsminister Göran Persson föreslås som ny styrelsemedlem i Ålandsbanken. Det är synnerligen goda nyheter av många olika skäl och låt oss för ett ögonblick glömma bort att han är socialdemokrat.

Man ska ha klart för sig att alla företag vill ha en tidigare statsminister i sina led. Det skänker trovärdighet och framtidstro att jobba tillsammans med demokratiskt valda ledare. Jag känner inte GP men jag gissar att han är överöst med erbjudanden och att han då väljer Ålandsbanken är både stort och hoppingivande och faktiskt lite ironiskt. Den minnesgode kanske kommer ihåg att han en gång i tiden sänkte bokmomsen i Sverige efter att ha sett att Åland erbjöd svenska förlag bättre uppgörelser än Sverige kunde göra. (Just den här historien tar jag ur minnet och den behöver inte vara helt sant, men åtminstone sannolikt.) Hur som helst gjorde det livet lite mindre rikare för några åländska aktörer men vi kanske kan lämna det bakom oss nu.

Fast. Något om modern ekonomi hoppas jag ändå Ålandsbanken kan lära den gode Persson. Han tar åt sig äran för uttrycket att den som är satt i skuld inte är fri. Med den inställningen gör han två fel. Dels snor han citatet av min gode vän Polonius och dels är det inte vad en bank behöver. Banker lever på att låna ut pengar till folk som inte har egna.

Allt det är ändå bisatser. Att lilla Ålandsbanken lyckas locka över stora Göran Persson är en bragd och något många av bankens mycket större konkurrenter skulle ge sin huvudingång för. Det har redan väckt berättigad uppmärksamhet i Sverige i Aftonbladet. I Nya Åland berättar han själv att han gillar Åland och här kan man läsa hela kallelsen till stämman den 16 april. Såklart är också Dagens Industri på hugget och toppar med nyheten!

Det är synnerligen glädjande att Ålandsbanken andas framtidstro. Inte för att det är just Ålandsbanken utan för att lönsamma företag är vad hela Åland behöver. Alltid. Genom åren har jag lyft fram några liknande, synnerligen goda exempel:

Paf är ett bolag som har mycket att lära till alla på Åland.
Carus vägrar godta gränser. De gör affärer över hela världen.
Viking Lines satsning på Viking Grace hördes ända bort till Mexico.
Godby Shipping hittade möjligheterna i Karibien.
Inficon tillverkar sådant som få begriper men många har nytta av. I hela världen.
Gemensamt för alla som lyckas i affärer är att ängsligheten aldrig tillåtits vinna.
Stor skala kan ibland vara lösningen, så blev det hos Östergårds Mjölk Ab.

Med dessa enkla ord vill jag lyckönska Ålandsbanken, hälsa Göran Persson välkommen till världens finaste ö, heja på alla modiga entreprenörer och utbringa en skön fredag och en trevlig helg!


Göran Persson föreslås få en plats i Ålandsbanken styrelse vilket är goda nyheter för alla, särskilt för ålänningarna.
Kommentarer

Populära inlägg