Det första Victoriakorset

I lördags var dagen då matrosen Charles Davis Lucas för exakt etthundrasextio år sedan utförde hjältedådet som gjorde att han förärades med Victoriakorset, världens kanske förnämsta tapperhetsmedalj. Det dramatiska utspelade sig i Bomarsund och var en följd av en osedvanligt djärv och möjligen lite ogenomtänkt manöver från befälet ombord på HMS Hecla. Själva slaget pågick fram till den 21 augusti då ryssarna fann för gott att kapitulera.


Hecla som Charles Davis Lucas jobbade på var ett av de första fartygen som tidigt på morgonen, egentligen i strid med order, under kapten Halls ledning seglade in mot fästningen i Bomarsund för att inleda bombardemanget av den ryska jättebyggnaden, på den tiden Finlands i särklass största byggprojekt.

Bomarsunds fästning blev en slags symbol för det ryska rikets expansionslusta. Det gick såklart inte de allierade britterna och fransmännen och andra med på utan satte hårt mot hårt och Krimkriget var ett faktum.

Morgonen den 21 juni år 1854 var avsikten inte att börja skjuta på fästningen, det var tänkt att ske någon dag senare. Kapten Hall på Hecla brydde sig inte så mycket om det utan gick in tillsammans med två andra fartyg som ingick i hans befäl. Hall hävdade efteråt att det var hans överraskningsattack som hade förorsakat svåra skador på den ryska fästningen men det var det få som trodde. I själva verket blev skadorna mycket små.

Däremot var det ytterst nära att det gick på tok för såväl HMS Hecla som dennes kapten Hall. Ryssarna nöjde sig nämligen inte med att bara vara påskjutna. De hade fräckheten att skjuta tillbaka och mitt under denna eldgivning landade en rund granat med brinnande stubin på Heclas däck. Kapten Hall hade plötsligt blivit klok och beordrade hela sitt manskap att söka skydd bäst det gick. 20-årige matrosen Charles Davis Lucas lyssnade inte på det örat utan gick med bestämda steg fram mot granaten, lyfte upp den i sin famn och vindade den överbord. Innan den nådde vattenytan exploderade den och fick hela fartyget att gunga till. Skadorna blev bara ytliga och ingen människa omkom. Detta var ett mirakel varken mer eller mindre och unge Lucas blev omedelbart befordrad och inte nog med det. Vid en ceremoni tre år senare blev Charles Davis Lucas den allra första att föräras Victoriakorset. Senare skulle även kors nummer två och nummer tre delas ut för tapperhet i Bomarsund.

Lucas skulle efter det stanna hela sitt liv till sjöss och avled först nittio år gammal. Hans tapperhetsmedalj försvann på ett tåg men en replika finns att beskåda på Greenwichmuséet i London. Själv tycker jag detta är en fantastisk historia och det tyckte även den brittiske prinsen Edward vars stab lyssnade till denna berättelse sommaren 2011 på Isle of Wight.

Här är en tolkning av hur det såg ut då den brinnande granaten kastades överbord från HMS Hecla i samband med det inledande bombardemanget av Bomarsunds fästning. 
Här är en annan. Hur det än gick till blev Charles Davis Lucas den första att erhålla Victoriakorset för det mod han uppvisade i denna stund.
Så här kunde det se ut från fartygen när striden pågick. Den här målningen är från örlogsfartyget HMS Bulldog som deltog i kanonaden mot Bomarsunds fästning den 15 augusti år 1854.

Kommentarer

Populära inlägg