Bröd ger kraft på Kökar

Mitt i bykärnan i Karlby, Kökar, står numera en vackert inplacerad fabrikshall som skapat enighet på Kökar och målat upp en framtid ljusare än på länge. Här ska makarna Casper och Susanna Mickwitz i stort sett varje morgon från och med nu baka svartbrödet som smälter hjärtan och skapar kärlek. Det börjar verka business, banne mig!

I går deltog jag i arbetet med att tända denna lampa i skärgården och den lampan heter Birka Skärgårdsbröd. Det hände tack vare familjerna och entreprenörerna Dahl, Blomsterlund och Mickwitz samt Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ålands Utvecklings Ab och Norra Ålands Industrihus Ab; de två senaste är jag vice ordförande i vilket är min lilla andel i projektet som ska gynna hela Åland.

Produkten som är basen i Birka Skärgårdsbröd är svartbrödet som bröderna Karlsson skapat i Sund, Kastelholm. I över trettio år har de dag som natt levt med sitt bröd och utvecklat det till en av Ålands viktiga exportprodukter. Heder åt dem och med förhoppning om en skön och välförtjänt pension.

Arbetet med svartbrödet kommer i fortsättningen att ske på Kökar och tron på kraften i det goda exemplet har vuxit sig stark hos mig. Det krävs kanske en by för att fostra ett barn men det kan ibland räcka med några eldsjälar för att skapa framgång för många. Det kan vara det vi ser början av på Kökar just nu.

Vid gårdagens invigning myllrade det av människor, unga som gamla, inflyttade som original, sommargäster och turister och det intressantaste av allt var idéerna som plötsligt flög genom samtalen. ”Tänk om vi skulle försöka...”, ”men vad tror du om...”, ”man kan ju inte mer än misslyckas...”. Så där lät det i grupperna jag överhörde. Inspirerade av arbetet med att bygga en brödfabrik på Kökar är det fler som vill vara med och skapa den framtid som vi alla, alltid, bygger tillsammans. Ibland behövs det en lätt spark i ändalykten för att något ska starta. Om Birka Skärgårdsbröd lyckas med det är detta ett oerhört viktigt steg för en skör region.

Mitt tycke för Kökar går långt tillbaka i tiden. Som när filmen om att säkra Kökars framtid kom. Och alla samtal om Kökar samt jämförelsen mellan Kökar och stan.

Förutom de nämnda bolagen finns det också skäl att särskilt lyfta familjerna Blomsterlund och Dahl vilka envetet och osjälviskt arbetat för att Kökar ska bli en plats att räkna med, i går, i dag och i morgon. Deras företag Peders Aplagård och Dinera är andra exempel på driftighet, oräddhet och entreprenörskap. Läs och låt dig inspireras! Lyssna annars här i Ålands radio på Casper själv som berättar om sina tankar om framtiden på Kökar.
Välkommen till Kökar lyder budskapet är man stiger i land i Harparnäs.
Under de år Casper och Susanna Mickwitz bott på Kökar har de skapat förändring och uppmuntrat till företagande. Inte bara som bagare och taxiåkare utan även som cykeluthyrare!
Gudingen är en av två landskapsfärjor som ser till att livet kan fortsätta på Kökar.
Ålands utvecklings Ab:s vd Lennart Joelsson framför tre av ugnarna som gräddar bröden. Dessa tre giganter ser till att temperaturen i bageriet ibland kan nå upp till trettioåtta grader!
Maskinerna ser splitternya ut trots att de är väl använda. Hemligheten är minutiös rengöring och omvårdnad, precis som allt som tillverkar livsmedel måste vara.
Det ser ut som en flygmaskin men är en av alla attiraljer som krävs för industriellt brödbak. 
Casper Mickwitz förklarar för Ålands utvecklings Ab:s ordförande Mika Nordberg hur det går till när de färdiggräddade kakorna doppas i sirap för att få den rätta smaken. 
Susanna Mickwitz är produktionschefen som ska se till att sexhundra svartbrödskakor lämnar ugnarna varje dag. Till höger  kommunstyrelsens ordförande Philip Hällund som kom med gratulationer och blommor. 
Femhundra liter surmjölk per dag krävs det för baket. ÅCA såklart. 
Inte ens ett litet kex hade rymts in i svartbödsfabrikens cafeteria när Casper Mickwitz prisade Kökar och kökarborna som ställt upp till mer än hundra procent för projektet. 
Jepp, bilden är hemsk men brödet är gudomligt.
En skolklass på Kökarbesök vek in via det nya bageriet och testade soffgruppen gjord av gamla lastpallar. 
Väl på Kökar är en tur vid kyrkan obligatorisk. Här finna även några av mina gamla släktingar och många vänner begravda.
Så här fint smälter det nya bageriet in i Karlby.
Brudhäll har varit stängt över vintern men sträcker nu på sig igen för att stå redo till högsäsongen. 
Tvivlar på att det finns en enda skola i hela världen som ligger vackrare än just Kökars skola. 
Värdparet Casper och Susanna Mickwitz som sett till att Kökar nu fått en svartbrödsfabrik. 
På vägen hem svängde vi in förbi Kyrkogårdsö och hälsade på. Här huserar till största delen familjen Nordberg men också andra vars anor kan spåras tillbaka till femtonhundratalet.

Kommentarer

  1. Skulle villa få kontakt med Casper Mickwitz.. < kaj.backman@geniusbb.nu >

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg