Amerikas bin på väg att dö

Under fjolåret befarar man i USA att svindlande tjugotre procent av landets bisamhällen har dött. Det är alarmerande siffror och något de federala myndigheterna hanterar seriöst och beslutsamt. Har det med jordbrukets konstgödsel att göra? Är det varroa? Något annat?

Vita huset tillsätter nu en arbetsgrupp med tydliga befogenheter. Detta måste hanteras nu, inte i morgon. En värld utan bin är nämligen inte en värld så hemskt mycket längre.

På Åland kan vi räcka ut en hand som ett av få helt varroafria områden i världen. Detta har inte skett av sig självt utan är resultatet av målmedvetet arbete från lokala biodlare. Island är i dag, tack vare det, en av flera köpare av friska åländska bin. Det är något inte bara hela Åland drar nytta av utan hela världen!


Uppe till vänster i bild kan man se ett bi i full färd med att göra sådant som bin gör. Bilden tog jag i går på paradisön Brecqhou i Engelska kanalen där bin och deras bon har största prioritet.Kommentarer

  1. Knappast är det konstgödslet som är orsaken, problemet stavas nog bekämpningsmedel. Ta en sväng ut på landet till de välmående och ogräsfria åländska odlingarna och räkna antalet bin, fjärilar, nyckelpigor mm. Lycka till!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg