Från Japan till Notudden

Ingenting går upp mot midsommarafton, dagen då ljuset är som starkast och natten knappt finns. Det enda som inte riktigt var som planerat var en irriterande nordanvind som peakade precis klockan tre då midsommarstången vid Notudden i Mariehamn restes mot skyn i går eftermiddag.

Allt annat var precis som vanligt vilket på många sätt är själva grejen med traditioner som midsommarstången. Dragspelsdrottningen Greta Sundström och hennes sidekick Viva Holm såg till att stämningen var hög firandet igenom. Dessutom hade Sven-Erik Mattsson den här gången ordnat med ett litet högtalarsystem som satte extra innehåll åt tillställningen!

Själv tycker jag det är oerhört uppfriskande att se alla nya ansikten som varje år dyker upp vid vårt firande. I år hade till exempel Makiko Sasaki och Aki Mine kommit ända från Yokohama i Japan för att uppleva den åländska midsommaren. De flög till Helsingfors och tog färjan till Mariehamn och lämnade Åland i går kväll.
”Vi ville verkligen se midsommarfirandet på nära håll”, berättade Makiko som studerat svenska hemma i Japan.

De två väninnorna fick därför testa lövning och dans runt stången och Ålänningens sång. På plats i vimlet som bestod av många hundratals människor fanns också Varvara från Belarus (Vitryssland) och Gaelle från Kamerun. När det gäller att kommunicera över gränser är enkla traditioner oersättliga. Har man en gång dansat små grodorna med en främling är det svårt att inte bli vänner efteråt. Se också Idas sommarvisa längst ner i bloggen, med egna öron och ögon!

Årets midsommarfirande är över och till er alla som var där och till alla ni som inte var där vill jag passa på att önska en fortsatt härlig sommar!
Makiko Sasaki och Aki Mine kom ända från Japan och sattes genast i arbete med lövbindning vid Notudden i Mariehamn. I bakgrunden årets stångkapten Taru Kauppinen.
Och så fick de testa på Ålänningens sång och en massa ringlekar.
Ringdansen sker i tre ringar utanpå varandra för att alla ska få plats.
Greta Sundström och Viva Holm blir filmade av Joel Bergman som gör ett jobb för Visit Åland och nästa års turismfilmer. 
Makiko Sasaki och Aki Mine framför stången, efter dansen. I bakgrunden ses ryggen av kulturministern Johan Ehn.
Lång bortifrån kom även från vänster Gaelle (Kamerun) och Varvara (Vitryssland). Susann Simolin är från Åland liksom döttrarna Emelina och Elin (som nästan inte hann in i bilden).
Dansen runt midsommarstången


IMG 2514 from Jörgen Pettersson on Vimeo.

Kommentarer

Populära inlägg