Vårt Åland, vår hembygd

Åland, vårt Åland, vår hembygd det är. Och så vidare. I dag äger en av de mest högtidliga dagarna rum i vårt landskap. Vi firar att det är  nittiotvå år sedan det första lagtinget som då hette landstinget sammanträdde. Det är en ynnest att i dag få jobba i det parlamentet och fortsätta utveckla allt det våra förfäder såg till att vi fick låna av våra barn. Alldeles extra pietetsfullt blir det i kväll när alla eller i vart fall många ålänningar samlas vid torget i staden och statyn över Julius Sundblom. Om man lyssnar efter kan man höra slagen från vingarna efter historien.

Efter högtidligheterna på torget fortsätter programmet med musikaliska äventyr inne i lagtingshuset. Dit är alla välkomna!

Ha en fin självstyrelsedag och minns att Åland är något vi formar tillsammans och tillsammans med andra. Vi är en liten men viktig del av den nordiska helheten och ska så förbli. Vi befinner oss förvisso på en ö men det är en ö som ligger så centralt det är möjligt mellan Finland och Sverige. Vi har utmaningar som inte är enkla att hantera men vi har alltid, i går och i dag, fler möjligheter. Dem ska vi hitta och förvalta på bästa möjliga sätt. Vi börjar redan i dag.

Så här skrev jag i fjol när vi firade samma dag.


Ungefär så här kommer det att se ut i kväll i stadens centrum. Det blir tal och mycket mer och sedan samling i lagtingshuset dit alla är välkomna. Programmet vid statyn börjar 18.00. Bilden har jag lånat från Nya Åland.

Kommentarer

Populära inlägg