Glad midsommar!

Ha en fantastisk midsommarafton alla!

Det firas på många platser runtom på Åland en dag som denna men frågan är om det inte är allra mysigast på Notudden invid Svibyviken. På kartorna står det förresten Notgrund vilket udden även kallads förr. Där drog man då upp skötar, i dag eldar vi brasor och reser midsommarstänger. Det blir musik och ringdans med dragspelsdrottningen Greta Sundström och det blir kaffe och saft och bulle och glass. Precis det som behövs för att även denna midsommar ska bli det vitaminpiller i form av kreativa traditioner som vi alla så väl behöver.

Midsommarafton är en de viktigaste högtiderna i Norden. Då är allt i blom och klimatet som skönast. Folk har semester och tid för vänner. I öriket Åland tar man midsommarafton på stort allvar och reser de mest magnifika midsommarstängerna. Passa på att ta dig en titt! Missa heller inte festerna, danserna och sångerna.
Midsommarstängerna på Åland är stora, ofta rikligt utsmyckade och alltid med en fäktargubbe högst uppe på toppen. Du hittar dem på strategiska platser runtom i landskapet. De symboliserar sommaren, livet, sången och kärleken till tillvaron och varandra. Men symbolerna på stången innehåller också en påminnelse om en nalkande vardag... Fäktargubben är den åländska sinnebilden för det arbete som varje dag måste utföras för att utveckla bygden. Armarna måste alltid fortsätta snurra. Dag efter dag, år efter år.


Den här fäktargubben har ända sedan 1975 vevat på i toppen av vår stång.  I eftermiddag börjar han igen.
Från klockan 14.00 lövar vi kronor, pratar och umgås i vår lilla oas Notudden, intill Svibyvikens strand. 
Sedan reser vi stången med gemensamma krafter. 
Dansen är obligatorisk för de yngre! 
Saft och kaffe och kakor är uppdukat.
Det här är en helt annan midsommarstång, i Hammarbo, i fjol.
Kommentarer

Populära inlägg