Låt skärgården sköta sig själv

En reaktion på avsnitt nummer trottidotti i den åländska kommunreformen som utspelades i går då ytterligare en utredning presenterades. Det som sker borde snart få en egen titel i den framtida undervisningen kring hur reformer inte ska skötas.

Landskapsregeringen och dess tre stödpartier har glömt de tre första grundreglerna:

1. Slå inte folk i skallen när du vill förändra hur de ska arbeta.
2. Slå inte folk i skallen när du vill förändra hur de ska arbeta.
3. Slå inte folk i skallen när du vill förändra hur de ska arbeta.

Jag har påtalat det förr men vad hjälper det när mottagarna är faktaresistenta. Ledarskap handlar om att få folk att vilja göra saker, inte tvärtom.

När det gäller att reformera det åländska samhället finns det massor av sätt att göra det på. Ett är att prata och förhandla och sätta sig in i folks vardag. På fasta Åland finns gott om tänkbara lösningar som skulle göra stor skillnad. Till exempel att genomföra Kommunernas socialtjänst eller att uppmuntra Lemland och Lumparland att gå samman; eller Finström och Geta; eller Sund och Saltvik för att nämna några exempel.

Jag tror att de sista kommunerna som ska röras är de som utgör vår skärgård. På goda grunder tror jag deras överlevnad handlar om att vara självstyrda så långt det är möjligt utan att bli en autonomi.

Utredarna konstaterar att den åländska kommunreformen saknar tre delar: tid, pengar och tillit. Rubriken är från Ålandstidningen som i sin analys slår fast att färre är bättre än fler vilket är en analys som för övrigt uppvisar samma stringens som en smed som försöker spela Beethoven på sitt städ.

Svaret på hur man ska vidare i med reformen kommer lite längre in i dagens tidning.

Kommentarer

Populära inlägg