Kökar visar vägen för EU

Det finns en oerhörd kraft i lokalsamhället. Tack vare Ålands kommuner och dess både reella och formella möjligheter att skapa vardag lever ålänningarna gott och länge. Insikten att man själv kan forma sin tillvaro uppstår även mental styrka till förändring.

En av dem som inte bara pratar utan gör skillnad är kökarbon Christian Pleijel som vägrar vara insulär.

Med blicken fäst mot framtiden skapar han förutsättningar för Kökar att synas på en världsscen.

Pleijel har bland annat skrivit en bok om europeiska öar som tar fäste i möjligheter snarare än problem och det är precis det som krävs för att nå framgång. I det politiska livet är det nödvändigt och uppfriskande att vara på plats för att lära sig hur livet pågår utanför centralorten.

Minns särskilt en inspirerande kommunrunda till just Kökar där det stod tydligt att bara kökarborna kan göra skillnad i det dagliga livet.

I dag kom beskedet att Kökar tar ytterligare ett steg i sin utveckling. Kommunen har utsetts till en av 26 pilotöar i EU:s stora satsning på att hjälpa öar bli klimatneutrala. Öland och Gotland är de andra i Östersjön. Kökar är minst tillsammans med Favignana utanför Sicilien och Cape Clear i Irland. Till sin hjälp i detta arbete har Kökar nystartade Flexens Ab (ett resultat av bland annat ett möte med tidigare Nokiachefen Jorma Ollila), Företagsam skärgård, Ålands Natur & Miljö samt Nordiska skärgårdssamarbetet.

Europa har mer än tvåtusen öar längs sina kuster, bundna till fastlandet med elnät, färjelinjer och gasledningar. Nu vill EU att öarna minskar sina utsläpp av koldioxid. Öar borde producera och använda fossilfri energi – tycker EU. 
Energi är FN:s klimatmål nr 7: att säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad. Med denna färdkost skred Christian Pleijel till verket:

Lätt sagt, säger vi som bor på öar, men hur ska det gå till? Vi behöver färjor eftersom vi bor i havet, vi behöver bilar eftersom vi bor i glesbygd, vi behöver vedspisar när stormarna rasar. 
Varför väljer man Kökar? Det finns många skäl som kommunen har angett i sin ansökan: 
- Att vi har ett nära samarbete med Flexens Oy, ett bolag som vill demonstrera framtidens flexibla energilösningar på Åland – och gärna på Kökar! Flexens består till hälften av den finländska storindustrins och unversitetens gemensamma ”innovationskluster”/konsultbolag Clic Innovation och till hälften Leovind, Mariehamns Energi, Viking Line Buss, Ålands Vindkraft Ab, Ålands Elandelslag, Ålands Vindenergiandelslag, landskapsregeringen och Ömsen. 
- Att Kökar håller på att ta fram en hållbarhetsplan som också inkluderar energi, och att kommunen har pengar för att göra en bra plan (EU-projektet Coast4us); 
- Att många hållbara initiativ redan pågår på Kökar: bageriets ugnar använder pellets, skolan är Grön Flagg, hållbar turism utvecklas med pilgrimer och fågelskådning, det finns ett vindkraftverk på Kökar, vi producerar egna livsmedel; 
- Att Kökar är en självständig kommun: ett starkt, självständigt samhälle med korta beslutsvägar och oanad kraft som vi bland annat visat med vår nya skärgårdsbutik. Vi kan, vill och vågar testa nya lösningar! 
- Att det finns hög lokal kompetens inom fossilfri energi (KökarService); 
- Att vi i vår ansökan har fem andra parter förutom Flexens Oy nämligen Företagareföreningen på Kökar, Företagsam skärgård, Ålands Natur & Miljö samt Nordiska skärgårdssamarbetet.
Christian Pleijel har aktivt tagit del i att lyfta Simskäla, ett annat exempel på ett aktivt lokalsamhälle. I sitt uppdrag som generalsekreterare i European Small Island Federation talade han också vid ett välbesökt sommarting som vi höll med Centern i Lumparland. Häromåret blev han till råga på det ordförande för Nordiska skärgårdssamarbetet vilket är en viktig position när det gäller att utveckla öar.

Jag gillar lokalsamhällen och Kökar har genom åren alltid stuckit ut och försökt göra det nya. Som i filmen om en kreativ kommun och en hållbar framtid och grön flagg på skolan. Och var annars än på Kökar dök plötslig ett bageri upp som i dag förser oss med bröd i alla upptänkliga former.

Christian Pleijel är kökarbon som ser långt utanför de egna gränserna. Med kraften i den egna kommunen har han gjort Kökar till en av tjugosex pilotöar inom EU. Förutom Kökar är det bara Öland och Gotland från Norden som deltar. Bilden är från Yle som gjorde ett porträtt av denne driftige skärgårdsbo vilket kan läsas på den här länken.

Kommentarer

Populära inlägg