En ledarsida i ständig moll

Kanske är jag känslig men nog tycker jag Ålandstidningens ledarsida skjuter illa, siktar snett, missar målet och har tappat bort alla färger med lite studs i. Det är grått, trist, deffat och bedrövligt. Fats jag fick ju i alla fall vara med på bild! :-)

Och skrev därför en insändare:

Centern söker samförstånd
Ålandstidningen hävdar i lördagens ledare att landskapsregeringens skötsel av det åländska samhället är att likna vid ett öppet mål. Det är lätt att hålla med. Förhållandet mellan Finland och Åland är på grund av olika orsaker sämre än på decennier vilket riskerar få återverkningar på såväl samhällsekonomi som självstyrelse. Vad som gjort den relationen ansträngd är svårt att sätta fingret på, det är aldrig bara ens fel när två bråkar.
När det gäller den stora tvångssammanslagningen av kommuner vilket avdemokratiserar det åländska samhället sker den nu på order uppifrån och på ett sätt som skapar konflikter, ungefär på samma sätt som Finland i dag hanterar landskapet Åland. Så kan man kanske göra i privata företag men inte i demokratier. Istället borde man med det snaraste genomföra Kommunernas socialtjänst (KST) och sedan uppmuntra till frivilliga kommunsammanslagningar, på det sätt man nu försöker göra i Finström, Geta och Sund. Tvång är ingen bra metod när det gäller vårt småskaliga samhälle där alla krafter behövs för att vi ska komma framåt.
Åländsk Center är redo att fortsätta utveckla hela Åland med tydligt ledarskap, erfarenhet, goda internationella och nationella kontakter, ekonomisk besinning samt övertygelsen att alla ska vara med. En reform av det kommunala systemet måste ske tillsammans med berörda, inte i strid med dem. Samhällsbygge handlar inte bara om öppna mål och att vinna eller förlora. Ålands självstyrelse är viktigare än så och Centern är framöver, liksom historiskt, redo att ta det ansvaret tillsammans med partier som söker samförstånd och gemensamma lösningar i hanteringen av självstyrelsen på alla dess plan.

Åländsk Center
Jörgen Pettersson
Ledare som tycker samhällsbygge handlar om gjorda eller missade mål.

Kommentarer

Populära inlägg