Simskäla gör skillnad

Bra gjort Simskäla på Vårdö! Medan Ålands landskapsregering visat upp en arsenal av planer utan konkreta mål har Simskäla nått ända fram till de fina salongerna med konkret miljöarbete. De som sett till att detta hänt är Mikael Lindholm, Björn Rönnlöf och Christian Pleijel som inom ramen för ett EU-projekt lyft åländskt miljöarbete till hittills okända nivåer. Bakgrunden är följande, berättar Christian Pleijel:

”Under år 2014 och 2015 engagerade sig två åländska öar i vad som verkade vara ett ganska krångligt EU-projekt med det underliga namnet SMILEGOV. Tanken vara att öarna skulle göra en lokal energiplan. Simskäla och Sottunga är med i Företagsam Skärgård, som i sin tur är med i ESIN – European Small Islands Federation. Förutom de åländska öarna gick tretton öar från ESIN med i SMILEGOV-projektet: Ischia (Italien), Molène och Ouessant (Frankrike), Cape Clear, Bere, Arranmore och Aran (Irland), Ven och Visingsö (Sverige), Nagu och Iniö (Finland).”

Nu har Simskäla, som ett resultat av detta, nominerats till EU Sustainable Energy Awards, förkortat EUSEW http://eusew.eu/about-awards-competition.

Priset delas ut under EU Sustainable Energy Week som hålls för 12:e gången i Bryssel den 19-25 juni. På veckans första dag tillkännages vinnarna som har gjort ”outstanding innovations in energy efficiency and renewables.” Simskäla är nu en av tolv nominerade, det finns tre kategorier som röstas fram av varsin jury: ”Consumers”, ”Public Sector” och ”Energy Islands”, samt en fjärde kategori ”Citizens’ Award chosen through a public vote”.

Det som Simskäla visar är att ytterst små samhällen i mikro-format kan ta ansvar för sin framtid på ett klokt, påhittigt och hållbart sätt. Det som imponerar på EUSEW är förstås Mikael Lundells smarta sätt att värma sina växthus med sjövärme och Mikael Lindholms varsamma sätt att bedriva värdshus med egna köttdjur, fisk från havet och grönsaker från grannen. Färjan är den enskilt största energikonsumenten på Simskäla (så är det på alla öar) och när det då finns en klok och genomförbar idé om hur linfärjan skulle kunna göras mycket energieffektivare, så förstår man varför detta lilla samhälle är en förebild för alla ESINs 1.415 öar – och för Europa.

Simskälas energiplan finns att läsa på https://europeansmallislands.com/smilegov/, den heter ISEAP Simskäla (ISEAP = Island Sustainable Energy Action Plan).

Detta är vad småskalighet kan åstadkomma. Miljö räddar vi lokalt, inte globalt, och medan vi i staden strider om allt möjligt är det utanför staden det händer! Det har man många gånger visat på Vårdö!
 
Simskäla, place to be!

Kommentarer

Populära inlägg