Mötet med Jorma Ollila

Ibland är det Mohammed som kommer till berget istället för tvärtom, eller hur det heter. Nu är inte Jorma Ollila riktigt Mohammed men han var för bara tio år sedan världens mest framgångsrika vd. Hans bolag var Nokia och sålde 40 procent av hela världens mobiltelefoner. Sedan blev guldet till sand då Iphone tog över.

I går var Jorma Ollila på Åland i egenskap av energiutredare för Nordiska ministerrådet. Han träffade bland andra Ålands elandelslag och Mariehamns Elnät Ab, två slimmade och välskötta bolag med dynamisk ledning och starka visioner. David Karlsson och Per Eriksson höll i en presentation och jag var med som ordförande för Elnät för att lyssna och lära. Det var imponerande att se hur Jorma Ollila, som måste ha genomlevt en miljard dragningar i sina dagar, satt uppmärksamt och lyssnade på de åländska visionerna. Det bär för långt att gå in på detaljerna men övergripande handlade det om hur Norden ska hantera utmaningarna kring den förnyelsebara energi som med stora steg blir en del av den nordiska vardagen. Vad ska man egentligen satsa
på som håller femtio år framåt? Hur ska affärsmodellen se ut? Sol eller vind eller vatten eller allt? Ollilas uppdrag finns närmare beskrivet på den här länken.

Det blev en intensiv och faktaspäckad halvtimme där de åländska elbolagscheferna levererade kalla fakta och fräscha förslag som med säkerhet kommer att följa med i det fortsatta arbetet.

Nokia då? Nä, det nämndes inte alls fast det var svårt att låta bli. Istället var det Ollila själv som drog en anekdot kring hur svårt det kan vara att bestämma sig för vilka alternativ som bär ända in i framtiden. Det handlade om Henry Ford som i arbetet med sin första bilfabrik, den som stöpte om världen lika mycket som mobiltelefonen och internet. Hela arbetet gick då ut på att bilarna skulle drivas av sprit, inte bensin.

”Men någonstans längs vägen tänkte man om och beslöt sig för att satsa på fossila bränslen”, sade Ollila och det blev nästan omöjligt att inte fråga om Nokia smartphones, fast jag behärskade mig.

Det är som bekant enkelt att se bakåt men betydligt värre att se framåt och där kommer Ålands litenhet och elbolagens skicklighet väl till pass när det gäller att testa nya lösningar. Så här rapporterade Ålands radio från besöket av den gamle Nokialegenden som delar idén om Åland som testområde.


Från vänster undertecknad, Per Eriksson, Jorma Ollila och David Karlsson efter diskussionen om framtidens nordiska elmarknad och de utmaningar som väntar. Foto: Robert Mansén.

Kommentarer

Populära inlägg