Jodå, guldet är hela Ålands

Ja, det gick vägen! IFK Mariehamn gjorde vad man trodde var omöjligt och är efter söndagens ligafinal hela Finlands främsta fotbollslag. Guldet har gett eko över hela den nordiska fotbollsvärlden. Denna bragd kan inte nog uppmärksammas och jag hoppas så många som möjligt dyker upp på torget i kväll för att fira hjältarna.


Var det bara jag som stundtals hade känslan av att matchen aldrig borde fått ta slut. Det var högklassig fotboll och egentligen aldrig farligt, sett med grönvita ögon.

Åland behöver framgångar och förebilder och det är precis vad IFK Mariehamns ligalag är. Tack vare ett öppet sinne, hårt arbete, genomtänkt ledarskap och en långsiktig strategi är allt möjligt. Vi är kanske inte störst i alla sammanhang men vi kan skapa vår egen framgång. Detta har skett inom sjöfarten, bankingen, livsmedelssektorn och så vidare.

Visst såg det skoj ut att det fanns minst åtta åländska flaggor runtom på arenan men bara en finländsk. Detta  var Ålands kväll i alla avseenden!

Åland har företagandet och entreprenörskapet att tacka för välståndet och detta har i sin tur smittat av sig till idrotten och fotbollen. IFK Mariehamn är resultatet av samarbete, mod och en vilja att hjälpa varandra; supportrar, sponsorer, ledning, spelare och alla andra har gemensamt vunnit detta historiska guld.

IFK Mariehamn är i dag ett av Finlands starkaste idrottsliga varumärken. Sådana öppnar dörrar politiskt och i näringslivet. IFK är laddat med positivism och framtidstro. Precis det som Åland och Finland ständigt behöver.

Bilkaoset efter matchen var inte att leka med. Ett tag kändes Mariehamn som New York under Black Monday. Sådant ska heller inte underskattas.

Grattis till guldet, tack för denna säsong och vi ser alla fram mot nästa!

En händelse som kanske inte en tanke var det också att det stod Kingspan på Ilves tröjryggar. De hade antagligen stavat fel och menade egentligen King Span, för så var det ju stundtals när vår Brian Span snurrade runt.
I dag hänger IFK-tröjan där den ska hänga. I styrelserummet på HJK:s hemmastadion där Veikkausliiga har sitt högkvarter. Var där och hälsade på för tio dagar sedan och märkte ut platsen! Bilden har Sverker Skogberg tagit i dag.
Så här ser ett tifo ut från insidan...
...och så här från den andra sidan.
Redan två timmar före matchstart var köerna långa till biljettkassan. 
Efter slutsignalen och medaljutdelningen myllrade det av folk på plan.
Vill inte säga att det hade blivit guld även utan dessa gröna byxor men man vet i vart fall att det BLEV guld med dem! Nu ska de tvättas i väntan på nästa säsong.
Kvällens bankett lär ha hållit på utåt hela natten och fylldes på småtimmarna av några snedseglare. Själv tog jag kväll tidigt och njöt av minnena från en underbar dag.Kommentarer

Populära inlägg