Brutalt, elakt och hjärtlöst av LR

Ålands landskapsregering med finansministern Mats Perämaa i spetsen springer för närvarande runt på stan med dragspelet hängande i knävecket. Det både ser och låter ganska roligt när folk som trampat i klaveret inte stannar upp utan fortsätter rumla på. Bildligt uttryckt.

Frågan det handlar om är dock allvarligare än så och bär spår av åsiktsfascism och panikartade utryckningar. Var det rätt eller inte av Ålands landskapsregering att först meddela ordföranden för Ålands penningautomatförening (Paf), Jarl Danielsson, att hans förtroende var obrutet och att man ville att han skulle fortsätta leda bolagets styrelsearbete. Fast det var innan Vårdö fullmäktige med siffrorna 5-4 röstade mot att kommunen skulle ta emot en flyktingfamilj. I denna omröstning deltog inte vårdöbon Jarl Danielsson, styrelseordförande i kommunen. Han argumenterade däremot för att kommunen av ekonomiska skäl inte borde ta sig an en flyktingfamilj och så blev det också, med knapp majoritet.

Det är detta som är kärnan i det karaktärsmord som landskapsregeringen nu genomför, mindre än två veckor före den 31 oktober då Paf fyller femtio år. Det är brutalt, hjärtlöst, elakt och fjärran från den åsiktsfrihet man säger sig värna. Jarl Danielsson har inte på något vis, såvitt jag vet, gett uttryck för främlingsfientlighet eller rasism vilket LR, illa inlindat, nu beskyller honom för.

Landskapsregeringen sätter sig till doms över folks åsikter och det är för mig svårt att svälja. Jag tycker Vårdö gjorde fel i sitt flyktingnej och har genom åren ofta lyft fram nödvändigheten med att hjälpa där vi kan, men det är likväl vårdöbornas rätt att själva bestämma; så fungerar demokratier. Om Jarl Danielsson, vilket LR intygat, gjort ett bra jobb i att internationalisera Paf är det inte särskilt strategiskt att göra sig kvitt sin ordförande i ett läge när bolaget har ny koncernledning som med säkerhet behöver känna stöd även från styrelsen. 

Med anledning av detta skickade Centern i dag ut ett uttalande som lyder så här:
Beslutet att avsätta Ålands penningautomatförenings ordförande Jarl Danielsson är olyckligt och riskerar avskräcka andra kandidater från att ta sig an uppdrag i samhällets tjänst. Jarl Danielsson har under åtta år utvecklat Paf till ett av Ålands mest internationaliserade bolag där arbetstagare från närmare trettio nationer arbetar för det offentliga Ålands väl. Att fläta samman ett beslut i Vårdö kommunfullmäktige med förtroendet för Jarl Danielsson som Paf-ordförande är både orättvist och maktfullkomligt. Landskapsregeringen gör sig till åsiktsdomare istället för samhällsutvecklare.  
Tyvärr är detta symptomatiskt i den sittande landskapsregeringen där maktkoncentration är vardag och andras åsikter felaktiga. Det är en form av diktatorskap som inte klär det självstyrda landskapet Åland.
Jag berörde denna oreda och den lynnighet som präglar regeringen i ett blogginlägg i går som lästs av närmare 4.000 besökare. Jag tror de flesta, liksom jag, tycker det som nu händer är mycket besvärande och generande. Ledarskap kräver omdöme och is i magen.

Här kan man lyssna till den debatt som arrangerades av Ålands radio och här säger Roger Nordlund några väl valda ord om händelserna kring Paf. Moderat Ungdom är också på hugget liksom Ålands Framtid och Obunden samling. På den liberala fronten har partipiskan satt fart på de rättrogna som i ett hastigt tillyxat uttalande stöder sin finansminister (skräll!) De vågar väl inte annat efter den gångna helgens uppvisning i maktfullkomlighet.
Så här såg det ut i studion inför debatten där vicelantrådet Camilla Gunell (S) och finansminister Mats Perämaa (Lib) försökte rättfärdiga sitt beslut att först säga ja och sedan säga nej till Jarl Danielsson (ej på bild). Med på bilden är även Anders Eriksson (ÅF) och så jag.  Foto: Ålands radio.
Det är ställt utom allt rimligt tvivel att landskapsregeringen utövat övervåld gentemot Jarl Danielsson som i åtta år lett Ålands allra främsta kassako, Paf.

Kommentarer

Populära inlägg