Starstruck i Strasbourg

Först kom jag till den spektakulära byggnad i Strasbourg som inrymmer Council of Europe. Strax efter kom Dalai Lama, ryska dumans talman Valentina Matvienko och ytterligare ett trettiotal europeiska talmän. Sedan kunde diskussionen börja.

Ungefär så var det faktiskt denna märkliga dag i franska Strasbourg. Att jag var först på plats berodde bara på att jag är inneboende ängslig för att komma för sent och därför gör tvärtom. Att Dalai Lama var i stan var en tillfällighet, tror jag. Han träffade bland andra Pedro Agramunt som är ordförande för Parliamentary Assembly of the Council of Europe. Där ingår nästan femtio europeiska länders parlament. Det är alltså den högsta politiska ledningen i Europa på plats. Själv företräder jag i ordförandes frånvaro BSPC (Östersjökonferensen) och tar tillfället i akt att lyfta Åland och berätta om självstyrelsen, neutraliteten och demilitariseringen. Inte riktigt som på Orkney häromåret men nästan. Har nog aldrig talat inför en lika tung skara som här. Att Åland har ordförandeskapet i BSPC år 2018 är ett gyllene tillfälle att sprida information om Ålandsexemplet till extremt inflytelserika politiker över hela Europa.

Huvudtemat under de två dagar som konferensen pågår är flyktingkrisen i Europa, mänskliga rättigheter, demokrati och så vidare. Det råder en bred samsyn att hela Europa måste vara med i arbetet med att hjälpa människor på flykt. Men det är inte bara så enkelt. Alla länder har sina egna utmaningar, ofta från äldre män med ängslig människosyn. Återkommer i morgon med talet jag hade förmånen att hålla. Det var extra allt, har till exempel aldrig förut blivit tolkad till åtta olika språk!

Dalai Lama, hur var han? Har dessvärre ingen aning men jag hälsade på en som strax innan hade hälsat på Hans Helige Höghet! Närmare än så kom jag aldrig. Fast han såg snäll ut. På plats i Strasbourg lyfte han arbetet med att samtala istället för att kriga och särskilt rörelsen #NoHateNoFear. Här kan man se fler bilder från hans besök.
När det gäller att visa resten av Europa var Åland finns får man inte spara på krafterna. Här på plats i Strasbourg.
Dit kom också Dalai Lama himself, den tibetanska buddhismens högste ledare. Han var på gott humör och lyfte #NoHateNoFear tillsammans med presidenten Pedro Agramunt.
Tågstationen i Strasbourg får en att tro att invasionen från yttre rymden startat. Jag fick flashbacks från Liepaja. 
Ingången.
Fick plats nummer nio på talarlisten vilket är mycket bra. Före mig kom israeliska Knessets talman Yuli Yoel Edelstein, en man som visade sig vara mycket trevlig!

#NoHateNoFear. Här kan man läsa mer om denna livsviktiga kampanj.
Kommentarer

Populära inlägg