Lindarna under press

Lindarna som pryder Mariehamn och skapar en av världens finaste allér har varit med om två världskrig och är snart etthundratjugo år gamla. Det behöver inte vara någon ålder för ett träd men på grund av hård beskärning på 1960-talet är några av lindarna i rätt risigt skick. Någon måste alltså göra något. Frågan är bara vad. Tar man bort varannat träd blir det svårt att plantera nya då solen inte når dem. Att bara strunta i allt är inget alternativ, lindarna är i höjd med Pommern när det gäller sådant som definierar Mariehamn.

Låter man dem vara kvar kan någon gren eller i värsta fall ett helt träd falla ner i skallen på förbipasserande. I höst fortsätter det beskärningsarbete som påbrjades i fjol och så småningom måste man fatta ett beslut, vilket inte är enkelt. Frågan engagerar alla, vi var ett femtiotal som bänkade oss i Mariehamnsmuséet i går för att lyssna till experternas slutsatser.

Om det klarnade? Kanske inte hur det ska gå till att rädda träden men att de på alla vis är unika och värda att bevara är solklart. Eller som landskapsarkitekten Nann Sommarström citerade: ”Vi har världens förnämsta lindar i förhållande till stadens storlek.”

Jobba på och lös problemet, är mitt enkla råd. Men ha först en skön helg.

Mariehamn är som bekant de tusen lindarnas stad. Vad vore denna allé utan det mäktiga taket av löv? Just det, rätt ointressant. Några av träden är i uselt skick medan andra är helt okej, allt på grund av felaktig hamling på 1960-talet.

Kommentarer

Populära inlägg