Nobels fredspris till FIFA

Kanske är det inte helt kosher att hylla en organisation som FIFA mot bakgrund av de makthavare som är dåliga på att skilja mitt från andras och som hellre ser till pengar än till allmännyttan. Ändå måste det göras. FIFA har över tid styrt världsfotbollen på ett sätt som skapat nytta och glädje för människor. FIFA och liknande organisationer har sina fel och brister men har i det stora hela gjort fler rätt än fel.

Det finns inget som sport och idrott när det gäller att sprida förståelse och fred över världen. Fotboll hör i dag till världens absolut största underhållningsindustrier. Ja, jag vet att det ibland går på tok och att galningar förstör och misshandlar och mördar med fotbollen som förevändning. Det kan gå så när folk som tycker att de förtjänar att vinna inte gör det. Man kan dock inte låta dessa sätta agendan för alla oss övriga som njuter av spelet och sällskapet kring matcherna. Ja, jag har hört om korruptionsanklagelser och elände men det får inte förmörka sikten. Laget är alltid viktigare än spelaren. FIFA som idé är fantastisk, världsomspännande och något som fler borde ta exempel av.

Jag tycker mot bakgrund av detta att det är dags att ge FIFA Nobels fredspris i den sanna anda som priset en gång skapades, nämligen att ”hafva gjort menskligheten den största nytta”, som Alfred Nobel själv uttryckte det. Detta år skulle passa oerhört bra då FIFA till råga på allt fyller etthundratio år i år.

Det finns fler liknande organisationer, IOC, FIVB etcetera. De har alla i likhet med FIFA gjort världen lite mindre och förståelsen människor emellan mycket större; på sätt och vis som den internationella öspelsrörelsen!

Gårdagens VM-final i fotboll sågs antagligen av fler människor än någonsin tidigare och arrangemanget i Brasilien har gett oss dramatik, passion och fantastiska prestationer i en omfattning vi aldrig tidigare sett. Vill man plocka ner allt detta på en lokal nivå är det bara att se på torget i Mariehamn. Tack vare fotbolls-VM i Brasilien har tusentals ålänningar samlats och sjungit och skrattat och trivts och alldeles på riktigt gjort livet lite gladare för varandra. Sjungande människor och ickesjungande människor har samlats kring samma plats för att göra världen roligare. Sådant är värt att hyllas liksom världsfotbollen, körsången och tanken på en fredligare jord.
Dear Nobel Peace Prize Committee, 
I have a proposal. You have awarded your prize to all over the world but so far, as I can see, not to the sporting society. The opportunity is now. FIFA has over the years, 110 to be exact, shown its ability to spread the word of football, friendship, fair play, no to racism etcetera. I can see no better laureate of the prize for 2014. Football and sport is the language that every man and woman on the planet understand. Sport is the common factor between different cultures. Please accept my nomination and look forward to December!
Mariehamn, Åland Islands, 14th July 2014
 Sincerely,
Jörgen Pettersson 
Football-fan 
Åland Islands #islandsofpeace”For the Game, for the World”, lyder FIFAs värdegrund. Det har blivit dags att på riktigt lyfta upp en av världens viktigaste organisationers betydelse för freden och förståelsen folk emellan.
Brasilien har skapat minnen, vänskap, utmaningar, mål, snackisar och mycket mer än någonsin exempelvis FN åstadkommit.

Kommentarer

Populära inlägg