I dag fyller schack-FIDE 90 år

”We are one people”, vi är ett folk. Så lyder värdegrunden för internationella schackförbundet FIDE som fyller nittio år i dag. Liksom jag tidigare hyllat FIFA är även schackspelarna ett släkte som gjort världen lite fredligare och människorna på jorden lite mer förstående för varandras egenheter. Som jag framhärdar med uthålligheten hos en dåre finns inget som sport och spel när det gäller att skapa gemensamma värderingar.
Just schack är en sport som följt mig under en viktig del av mitt liv men som jag underlåtit att upprätthålla på senare tid. Det är synd. Schack är strategi, eftertanke, kreativitet, mod och galenskap i en skön blandning. Om detta har jag skrivit vid tidigare tillfällen, till exempel om Bobby Fischer som förändrade världen i det lilla. Och om Garri Kasparov och kampen mot tekniken. Inte att förglömma Judit Polgár som förstummat schackvärlden och dagens världsmästare Magnus Carlsen. De är alla mästare som tagit spelet till nya nivåer. Njut av söndagen, i morgon är måndagen äntligen tillbaka!
Få upplevelser här i världen går upp mot att ha överlistat sin motståndare och genomföra strategin man planerat. Särskilt hästen är en pjäs vars rörelsemönster skapar såväl svårigheter som möjligheter.

Kommentarer

Populära inlägg