Goda nyheter för hela Åland

Åländska Lundqvistrederierna beställer ett fjärde nybygge (Aframax) från japanska Mitsubishi Corporation! Beskedet kom i går under vad som antagligen var sommarens hetaste dag och visar att världen aldrig står stilla fast semesterfirare tycks tro det.

Sjöfarten på Åland har emellanåt varit urstark och före alla andra. Ibland har rederierna tjänat väldiga pengar och ibland har företagen både slokat och slocknat. Sådan är branschen, endast de som kan anpassa sig till verkligheten överlever. Liksom mycket annat här i världen går sjöfarten i cykler. Hamnar man in fel tvingas man köpa dyrt och tjäna lite. Går man in rätt kan man köpa billigt och tjäna mycket. De som får till timingen bäst vinner, de andra måste ha förlåtande finansiärer.


Lundqvistrederierna är på många sätt en mycket speciell företagsfågel då koncernen egentligen består av två byggstenar, Ångfartygs Ab Alfa och Rederiaktiebolaget Hildegaard; etablerade 1927 respektive 1935. Dessa bolag äger i sin tur en rad dotterbolag registrerade på Bahamas och så löper affärerna på. Bolagsgruppen är gammal och synnerligen solid. Detta är en förutsättning i en värld och en tid där finansiärer är mer måna om sin egen vinst än hur långa cykler sjöfartens spelare rör sig i. Historien har tydligt visat detta. Rederi Ab Slite plockades av banan av Nordbanken, Alandia Tanker Company gick samma väg sedan Nordea dragit ur bottenpluggen (bara månader innan hela marknaden svängde och vinsterna började strömma in...) och så vidare. I allt detta har Lundqvistrederierna och Viking Line stått starka, huvudsakligen eftersom de levt efter den enkla devisen att den som är satt i skuld aldrig är fri.

Lundqvistrederierna har en brokig historia allt sedan de startade som typiska partsrederier i en tid då sådana växte upp som svampar efter en regnig sommarnatt. Förklaringen var enkel. Sjöfarten var riskfylld och ju fler som deltog i finansieringen desto mindre blev riskerna för envar. Det började med segel- och ångfartyg, fortsatte med förbränningsmotorer, gick vidare på rorotrafiken, skogslaster, styckegods osv för att sedan halvannat decennium tillbaka ha specialiserat sig på oljelaster. Denna strategi har visat sig ytterst lyckosam ur ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är Lundqvistrederierna största ägare i Viking Line vilket fram till för några år sedan var en mycket lyckad investering men i dag ter sig mer utmanande.

Hur som helst. Satsningen på en fjärde oljetanker är ett starkt bevis på framtidstro och känner jag den gode Ben Lundqvist rätt dröjer det inte så många år innan Alfa och Hildegaard på nytt återfinns i den absoluta toppen av de företag som tjänar bäst i Finland. Det har hänt förut och vad jag hittills lärt av historien vet jag att den oftare än man tror upprepar sig. Just Lundqvistrederierna har gjort detta förut, investerat sig ur krisen och skapat bästa tänkbara förutsättningar inför den dag som marknaderna vänder uppåt. Det kommer de att göra, oljeindustrin står stark i dag och i morgon och under en lång framtid som kommer.


I går kom också beskedet att Ålandsbanken ökar vinsten och ser allt ljusare på framtiden. Det kan bli en fin höst efter en fantastisk sommar! Hoppas fler företag snart kan börja räkna hem de satsningar de gjorde när tiderna var skakiga.

Så här presenterade Lundqvistrederierna sin senaste affär:

Shinobu Shipping Company Limited beställer en fjärde syster för Lundqvistgruppen.
I dag har Shinobu Shipping Company Limited, ett dotterbolag till Ångfartygs Aktiebolaget Alfa tecknat kontrakt med Mitsubishi Corporation för leverans av ett nytt tankfartyg som skall byggas av Sumitomo Heavy Industries Marine & Engineering Co., Ltd i Japan.

Fartyget kommer att ha en dödvikt på 106.000 ton, blir 228,6 meter långt, får en bredd på 42 meter och en servicefart uppgående till 15 knop.

Fartyget kommer att levereras i juli år 2016.

Kontraktet är en följd av det optionsavtal som Lundqvist gruppen tecknade den 11 april detta år i samband med avtalet gällande den tredje systern. Någon ytterligare option har man inte i dagsläget.
Mariehamn den 25 juli 2014
Ben Lundqvist
Första systern av fyra såg ut så här den 15 juli i sommar. Hon ska levereras senare i år och får efter det ytterligare tre systrar från samma varv.

Kommentarer

Populära inlägg