Historien om Tesla

En gång ska Albert Einstein ha fått frågan hur det känns att vara den smartaste människan på jorden. Han svarade: ”Ingen aning, fråga Nikola Tesla!”

I dag är Tesla kanske mer känt som tillverkare av på många sätt banbrytande elektriska bilar. Namnet är väl valt för Nikola Tesla är på många sätt mannen som ligger bakom det vi i dag kallar för elektricitet. Hans patent banade väg för växelströmstekniken som i sin tur ligger bakom det som kallas den andra industriella revolutionen, då elen på allvar förändrade vårt samhälle. Tesla föddes 1856 i Österrike och dog 86 år gammal i New York. Längs med sin väg här i livet lyckades han tack vare sitt intellekt väl. Emellertid hade han ett svårt humör och drog sig inte för att högt och burdust förklara för andra varför han hade rätt och de andra fel. Till följd av det frystes han ut av sina vetenskapsvänner och blev, innan han dog, mest att betrakta som galen.

Han kunde recitera hela böcker, han behövde inga ritningar, han pratade åtta språk och hade fotografiskt minne. Trots allt det dog han utfattig vilket visar att det inte bara räcker med briljans här i livet. Man måste kunna föra sig också.

Som kuriosa är det värt att nämna att Nikola Tesla under sin livstid stred för att det var han och inte Guglielmo Marconi som uppfann radion. Han fick rätt, fast först efter sin död...

Historien om ett av världens största genier Nikola Tesla är både spännande och underhållande. Här kan man läsa lite om mannen som byggde elektriciteten.

Kommentarer

Populära inlägg