Heja Pride, ni gör det rätta!

I dag går ålänningarna och andra man ur husen för att demonstrera sin tro på kärleken, livet, framtiden och kampen mot fördomarna. I det första Pridetåget någonsin i Mariehamn samlas politiska partier, företag, privata, organisationer och bara annars nyfikna för att visa sitt stöd för varje människas egen rätt att själv leva sitt liv på det vis man själv väljer. Svårare än så är inte detta och heller inte något annat. Folk måste få leva sina liv på sitt eget vis utan att andra ska låta sina egna tillkortakommanden sätta agendan. Kärlek måste vara gränslös och människan måste få vara unik.

Finland har ett problem med detta då man än så länge vägrat gå med på att i lagen tillåta samkönade äktenskap. Det är hyckleri i dess allra råaste form. Vill man på allvar vara ett modernt land måste systemen anpassas till medborgarnas önskemål, vilket jag även understrukit tidigare. Gör man tvärtom fållar man in sig själv bland Nordkorea och andra gangsterstater; Ryssland inte att förglömma, landet som skyr regnbågens färger lika mycket som kraften i demokratin.

På Åland är vi huvudsakligen fördomsfria tack vare våra hundraåriga traditioner i internationell handel. Handelskvinnor och -män har inte råd att inte vara storsinta. Ändå är vi långt ifrån perfekta. Tag bara vilken skolgård eller omklädningsrum eller sminkloge som helst och det är plötsligt fritt fram för de där könsorden, nersablingarna, tillintetgörandet och mer som följer med i människors vardag. Det är inte skolans fel eller idrottens fel eller teaterentusiasternas fel. Barn gör som vuxna. Uppfostran börjar i hemmet. Vi är därför alla skyldiga till att det ibland går snett.

Hoppas Priderörelsens festival denna vecka understryker detta faktum. Man behöver aldrig förklara varför man gör som man gör. Man har alltid rätt att känna stolthet över sig själv och i de fall andra människor har synpunkter på det är det deras problem, inte andras. Jag minns med glädje den konsert som tidigare i våras arrangerades i stadshuset, till hyllning av varje människas rätt att bestämma över sitt eget liv.

Och på tal om sådant som är fint att tänka tillbaka på. För exakt ett år sedan var jag på Bermuda och förberedda för avslutningen av NatWest Island Games, en i alla avseenden fantastisk händelse. Tur att alla minnen finns kvar!

Så här får det gärna se ut varje dag på året på Åland. Vi är ett samhälle som är byggt av internationell handel och därmed tvingat att acceptera alla människor, oberoende av eventuell läggning. Människans makt över sig själv och sina egna beslut måste mara oinskränkt, allt annat är hyckleri om man på riktigt vill hylla den fria marknaden och säga nej till förtryck.

Kommentarer

Populära inlägg